Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Afhandeling van oude gasschade: slikken of stikken?

Geplaatst op 17 mei 2018 , bijgewerkt 17 mei 2018, 13:23

Vereniging Eigen Huis krijgt klachten van Groningse leden over de korte bedenktijd bij het aanbod van de NAM voor de afhandeling van oude schades in het gaswinninggebied.
Volgens de afspraken van het kabinet moeten alle openstaande schades die vóór 31 maart 2017 zijn ingediend een ruimhartig aanbod krijgen van de NAM om eindelijk schoon schip te maken.

In het aanbod stelt de NAM echter een hele korte reactietermijn van drie weken. Als de huiseigenaar binnen die drie weken niet positief reageert, vervalt het hele aanbod. Er is geen mogelijkheid om vragen te stellen over schadeposten die niet zijn meegenomen of zonder toelichting zijn doorgehaald in de berekening. Het aanbod heeft daarom het karakter van ‘slikken of stikken’. Ook de Onafhankelijk Raadsman wijst in zijn brief van 7 mei jongstleden onder andere op de te korte reactietermijn.

De vereniging vindt dat Groningse huiseigenaren eerst een toelichting op het aanbod moeten kunnen vragen en de NAM moeten kunnen wijzen op fouten. Pas na afdoende antwoord van de NAM moet een reactietermijn gaan lopen die redelijk is. Drie weken is te kort om bijvoorbeeld een eigen aannemer te raadplegen over de vraag of het geboden bedrag voldoende is voor het herstel van de schade. 

Donderdagmiddag 17 mei is er een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de problemen met de gaswinning in Groningen. De vereniging heeft Kamerleden daartoe haar pleidooi toegestuurd.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers