Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Volksbank herstelt teveel berekende boeterente

Geplaatst op 25 mei 2018 , bijgewerkt 25 mei 2018, 08:00

Klanten van de Volksbank die tussen 2011 en 2016 hun hypotheek oversloten en daarvoor onredelijk veel boeterente betaalden, krijgen het te veel betaalde terug. Dat heeft de Volksbank laten weten aan Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. De bank verstrekt hypotheken onder de merknamen SNS, RegioBank en BLG Wonen.

Betrokken klanten hoeven in principe niks te doen. De Volksbank zegt boeterentes te zullen herberekenen voor alle hypotheken die na 14 juli 2011 zijn overgesloten, zelf klanten te zullen benaderen en bedragen terug te storten. Ook voor klanten die naar een andere bank overstapten. Wie in aanmerking komt maar geen bericht krijgt, kan zich bij de bank melden.

Te hoge boeterente bij veel banken

De bank neemt het besluit na een oproep van Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. Tussen 2011 en 2016 sloten zo’n 100 duizend huiseigenaren hun hypotheek vervroegd over. Veel banken brachten daarvoor een te hoge boeterente in rekening, bleek in 2017 uit onderzoek van de Consumentenbond. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond vroegen banken daarop gedupeerde klanten te compenseren. De Volksbank is nu eerste bank die dat doet.

Nieuwe berekeningswijze

In gesprekken met de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis zei de Volksbank dat de berekening van de boeterentes inderdaad beter had gekund. De bank deed daar eigen onderzoek naar. De Volksbank heeft een nieuwe berekeningswijze opgesteld. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond vinden die ‘passend en eerlijk’. 

'Wij roepen andere banken op het voorbeeld van de Volksbank snel te volgen', zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. Als banken dat niet doen, overwegen Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond naar de rechter te stappen. Onlangs kondigden de consumentenorganisaties al aan Delta Lloyd Bank te dagvaarden.

Richtlijn toezichthouder AFM

Sinds maart 2017 moeten banken bij het berekenen van boeterentes een richtlijn volgen die toezichthouder AFM daartoe heeft opgesteld. Die richtlijn geldt met terugwerkende kracht voor iedereen die zijn hypotheek na 14 juli 2016 oversloot. Wie na die datum te veel betaalde, moet al zijn gecompenseerd.

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers