Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: ouderen verliezen vertrouwen in de woningmarkt

Geplaatst op 17 aug 2018 , bijgewerkt 17 aug 2018, 00:00

Waar ouderen de afgelopen jaren vaker positief gestemd waren over de woningmarkt, is van alle leeftijdscategorieën hun vertrouwen nu juist het sterkst gedaald. Dit blijkt uit de Eigen Huis marktindicator van Vereniging Eigen Huis die het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt meet.

Vorig jaar gaf 14 % van de ouderen aan het een slecht moment te vinden om een huis te kopen. Dit jaar steeg dat percentage naar 40 %. Van hen vindt 60 % woningen nu slecht betaalbaar. Ook ziet een ruime meerderheid (56 %) van die 65-plussers het beperkte aanbod als struikelblok.

Voor jongeren gelden de hoge koopprijzen en het beperkte aanbod al langer als barrière. Vereniging Eigen Huis blijft er daarom op hameren dat meer nieuwbouw van groot belang is voor een gezondere woningmarkt. 

Dalende waarden

Het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt is sinds juli 2017 gedaald van 113  naar een score van 104 in juni 2018. Voor juli komt de score uit op 105. Zowel jongeren als ouderen hebben van alle leeftijdscategorieën het minste vertrouwen in de woningmarkt.

Met de Eigen Huis Marktindicator meet Vereniging Eigen Huis iedere maand het vertrouwen van de consument in de woningmarkt. Deze indicator heeft een waarde tussen de 0 en de 200, waarbij de waarde 100 een 'neutrale stemming'-waarde vertegenwoordigt.

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers