Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Consumentenbond en VEH: ‘Banken, volg voorbeeld Volksbank’

Geplaatst op 31 aug 2018 , bijgewerkt 31 aug 2018, 00:00

Geldverstrekkers die hun klanten voor 14 juli 2016 een te hoge boeterente hebben berekend bij het oversluiten van een hypotheek zouden het voorbeeld van de Volksbank moeten volgen. Deze bank stort met terugwerkende kracht tot 2011 het teveel betaalde boetebedrag terug op de rekening van de klant. Die oproep doen de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis in een brief aan alle banken.

Vanaf 2011 hebben veel huiseigenaren, aangemoedigd door de toen sterk dalende rente, hun hypotheek overgesloten en boeterentes betaald die hoger waren dan het financiële nadeel van hun bank. Dat mag wettelijk niet. In 2017 publiceerde de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) daarom een leidraad waarin is vastgelegd hoeveel boeterente banken mogen rekenen. En dat consumenten die na 14 juli 2016 te veel boeterente betaalden, moeten worden gecompenseerd. 

Volksbank

De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis willen echter dat geldverstrekkers ook klanten compenseren die vóór 14 juli 2016  teveel boeterente betaalden. De toen geldende regelgeving biedt daarvoor een juridische basis. De Volksbank, moedermaatschappij van onder andere SNS bank, kondigde recentelijk aan boeterentes vanaf 14 juli 2011 opnieuw te zullen berekenen en, indien nodig, te hoge boetebedragen terug te betalen. Andere geldverstrekkers weigeren dit vooralsnog.

Dagvaarding

In een brief doen de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis nogmaals een klemmend beroep op de financiële instellingen om het voorbeeld van de Volksbank te volgen. De twee belangenorganisaties hebben inmiddels één van de weigeraars, Delta Lloyd bank, gedagvaard om te bewerkstelligen dat gedupeerde klanten van de bank worden gecompenseerd.

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers