Actueel

Wat er gebeurt op de woningmarkt

Vereniging Eigen Huis houdt je graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de woningmarkt. We publiceren geregeld nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Verbod op asbestdaken gaat een jaar later in

Geplaatst op 17 okt 2018 , bijgewerkt 17 okt 2018, 15:10

Het verbod op asbestdaken gaat in op 31 december 2024. Dat is een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was. De Tweede Kamer heeft hierover op dinsdag 16 oktober een motie aangenomen. Staatssecretaris Van Veldhoven zei ook toe in 2019 te komen met een landelijk systeem voor goedkope leningen.

Onmogelijke taak

Eerder heeft Vereniging Eigen Huis de Tweede Kamer in een brief gevraagd om pas in te stemmen met een verbod op asbestdaken als er een duidelijk plan is hoe huiseigenaren hun dak op een betaalbare wijze kunnen saneren. Omdat zo’n plan er nu niet is, lopen bewonersgroepen tegen enorme problemen aan als zij hun dak willen saneren.

Bij rijtjeswoningen kan dat eigenlijk alleen als alle bewoners meedoen. Als enkelen dat niet kunnen of willen strandt vaak de hele sanering. De kosten zijn hoog en lopen vaak op tot tienduizenden euro’s per woning. Zonder financiële steun is dat voor velen niet op te brengen.

Dit vindt Vereniging Eigen Huis 

Vereniging Eigen Huis vindt het positief dat de Tweede Kamer van mening is dat het asbestdakenverbod voor huiseigenaren uitvoerbaar en betaalbaar moet zijn. Dat de staatssecretaris dit onderkent en hiervoor enkele toezeggingen doet, vinden wij niet meer dan een noodzakelijke voorwaarde.

Belangenbehartiger Steven Wayenberg: ‘De staatssecretaris toont tot nu toe veel te weinig daadkracht om huiseigenaren te ondersteunen. Al jaren wordt gesproken over een asbestdakenverbod. Waarom is er dan nog steeds niet gestart met essentiële zaken als een goede financieringsmogelijkheid? Ook een goede subsidieregeling is er niet. De huidige regeling biedt mensen een karige compensatie van enkele honderden euro’s terwijl zij tienduizenden euro’s kwijt zijn aan het verplicht vervangen van hun dak. Bovendien, als de geldpot op is, wat nu al bijna het geval is, dan is het ook met die subsidie afgelopen. Van de overheid mag je toch verwachten dat ze een verbod vergezeld laat gaan met een goed uitvoeringsplan. Daarom houden we de ontwikkelingen scherp in de gaten.'

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers