Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: Kleine verlaging NHG-premie helpt niemand

Geplaatst op 30 okt 2018 , bijgewerkt 30 okt 2018, 11:45

De NHG-premie die een huizenkoper betaalt voor zijn hypotheekverzekering daalt volgend jaar met slechts 0,1 %. Volgens Vereniging Eigen Huis is dit een flutkorting waar geen koper iets mee opschiet. 

Er was gerekend op een veel grotere premiedaling. De kas van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) is tot de nok gevuld met premiegelden. Het aantal mensen dat aanklopt met betalingsproblemen daalt al jaren en ook het gemiddeld uitgekeerde schadebedrag is afgenomen. Daarom kan de premie verder omlaag, vindt Vereniging Eigen Huis.

Kostengrens NHG omhoog

De premie gaat per 1 januari 2019 omlaag, van 1 % naar 0,9 %. Doordat de gemiddelde huizenprijs sterk is opgelopen gaat ook de kostengrens van de NHG omhoog. Volgend jaar kan een starter een huis met NHG-zekerheid kopen tot maximaal € 290.000. De premie bedraagt dan € 2.610. Dit jaar betaalt deze koper nog € 2.650 aan premie voor een huis tot maximaal € 265.000. Het geringe verschil van € 40 heeft dan ook nauwelijks invloed op de betaalbaarheid van de NHG-premie.

'Starters zullen NHG links laten liggen'

De minieme premiedaling gaat starters, die de NHG met eigen geld moeten betalen, dan ook niet helpen. 'Wij vrezen dat kopers die al hun geld moeten inzetten om een huis te kunnen kopen, deze belangrijke verzekering door de relatief hoge kosten links zullen laten liggen. Daarmee lopen ze ook een korting op de hypotheekrente mis. Dat is een slechte ontwikkeling die kan worden voorkomen door de premie veel meer te laten dalen', zegt Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis. Het NHG-garantievermogen is nu al opgelopen tot meer dan 1,175 miljard en die enorme reserve zal volgend jaar, ook na deze premieverlaging, alleen maar verder toenemen.

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers