Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: 'Het asbestdakenverbod is onuitvoerbaar'

Geplaatst op 28 nov 2018 , bijgewerkt 28 nov 2018, 14:00

Het verbod op asbestdaken is onuitvoerbaar, waarschuwt Vereniging Eigen Huis in een brief aan de Eerste Kamer. Uiterlijk 31 december 2024 moeten alle asbestdaken zijn gesaneerd. Dit wetsvoorstel wordt volgende week in de Eerste Kamer behandeld.

Vereniging Eigen Huis wil dat het asbestdakenverbod pas wordt ingevoerd als er oplossingen zijn voor de problemen waar huiseigenaren tegenaan lopen. Een van die problemen is de financiering. Huiseigenaren met asbestdaken vragen zich af hoe ze het saneren moeten betalen. De subsidiepot is al leeg en staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft in oktober aangegeven niet van plan te zijn nieuwe subsidie te verstrekken of vrijstelling van btw te geven. Wel komt ze in 2019 met een financieringsplan voor laagrentende leningen.  

Huiseigenaren in de problemen

Volgende week wordt de asbestwet in de Eerste Kamer behandeld. In een brief aan de Kamer wijst Vereniging Eigen Huis op de slechte uitvoerbaarheid van de wet. De vereniging heeft steeds geroepen dat de overheid mensen in grote problemen brengt als er geen praktische en financiële hulp wordt geboden. Huiseigenaren kunnen anders onmogelijk aan de verplichting voldoen. 

Betere financiële regeling nodig

De inmiddels lege subsidiepot was alleen interessant voor ondernemers met grote asbestdaken, zoals de daken van stallen bij een boerderij. Huiseigenaren hadden er niet veel aan omdat de gemiddeld € 250 aan subsidie een fractie is van de meer dan € 10.000 kosten die zij moeten maken. Er moet een veel betere financiële regeling komen, vindt de vereniging. Bovendien moeten gemeenten hulp bieden aan huiseigenaren om hun dak zo praktisch en kostenefficiënt mogelijk te vervangen. 

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers