Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nationale Nederlanden en Aegon passen beleid risico-opslag aan

Geplaatst op 16 jan 2019 , bijgewerkt 16 jan 2019, 14:00

Nationale Nederlanden en Aegon passen hun beleid rondom de risico-opslag op de hypotheekrente aan. Vereniging Eigen Huis deed vorig jaar onderzoek naar hoe geldverstrekkers met de risico-opslag omgaan. Nationale Nederlanden en Aegon sprongen er toen negatief uit.

Begin 2018 onderzocht Vereniging Eigen Huis welke geldverstrekkers bereid zijn om risico-opslagen op de hypotheekrente te laten vervallen als de woningwaarde stijgt of als een huiseigenaar aflost op de hypotheekschuld. De meeste geldverstrekkers waren hiertoe bereid, op Nationale Nederlanden en Aegon na. Deze partijen passen nu hun beleid aan.  

Nationale Nederlanden

Nationale Nederlanden (samengegaan met Delta Lloyd) was in 2018 één van de weinige geldverstrekkers die de risico-opslag tijdens de rentevaste periode niet wilde schrappen. Het bedrijf liet weten dit per 1 januari 2019 wel te zullen doen. 

Nu heeft Nationale Nederlanden haar klanten in een brief laten weten dat het niet gelukt is deze datum te halen. Pas in het tweede kwartaal van 2019 kunnen de risico-opslagen vervallen. Wel ontvangen klanten, die vanaf 1 januari 2019 voor een rentedaling in aanmerking komen, hiervoor een compensatie. Het televisieprogramma Radar besteedde hier aandacht aan.

Aegon

Ook Aegon kondigde in december 2018 aan dat zij het beleid gaan aanpassen. Klanten die hun hypotheek aflossen gaan minder hypotheekrente betalen. Bij Aegon was dit al het geval bij extra aflossingen, maar vanaf het tweede kwartaal van 2019 gaat dit ook gelden voor reguliere aflossingen.

Aegon gaat bij de berekening van de rentekorting niet uit van de oude, hoge renteopslag die van toepassing was op het moment van afsluiten van de hypotheek, maar van de actuele, lagere opslag die op dit moment wordt berekend. Het gevolg is dat de renteopslag vaak niet volledig kan vervallen, voor velen een onaangename verrassing. Na een brief van Vereniging Eigen Huis heeft Aegon toegezegd dit beleid aan te passen. De vereniging is tevreden over de aangekondigde verbetering.

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers