Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Eigen Huis Marktindicator sluit net positief af

Geplaatst op 21 jan 2019 , bijgewerkt 21 jan 2019, 10:00

Het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt heeft in december een waarde van 101, blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Daarmee eindigt de indicator nog net boven de neutraalwaarde van 100.

In 2018 heeft het vertrouwen een geleidelijke daling laten zien van 110 punten in januari naar 101 in december.

Heel jaar positieve score

Het jaar 2018 is hiermee pas het vierde jaar waarin de marktindicator het gehele jaar een positieve score laat zien. En de afgelopen twee jaar bevinden zowel de marktindicator als de conjunctuur indicator (vertrouwen in de economie) zich boven de 100. Vanaf 2004 wordt het vertrouwen in de woningmarkt gemeten.

Ongunstig moment om huis te kopen

Ondanks de net positieve score in december geeft bijna de helft van de Nederlanders aan het een ongunstig moment te vinden om een huis te kopen. Belangrijkste argumenten blijven dat koopwoningen slecht betaalbaar zijn en dat de keuze in koopwoningen beperkt is. Slechts 15 % van de Nederlanders vindt het op dit moment een gunstig moment om een woning te kopen.

Men verwacht niet dat de situatie om te kopen in 2019 verbetert, 51 % denkt zelfs dat de situatie verder verslechtert en 80 % denkt dat de koopprijzen van de woningen blijven stijgen.

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers