Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nieuwe wet schadevergoeding voor consumenten

Geplaatst op 22 jan 2019 , bijgewerkt 22 jan 2019, 09:00

De Tweede Kamer moet de ‘Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie’ ongewijzigd aannemen. Dat vinden de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de ANWB. De wet is een belangrijke verbetering van consumentenbelangen in collectieve acties, zoals we die kennen van woekerpolissen en kartelafspraken.

Met de nieuwe wet kunnen representatieve belangenorganisaties en claimstichtingen namens een groep gedupeerden een collectieve schadevergoeding eisen. De rechter kan dan één vertegenwoordiger voor consumentenbelangen aanwijzen en in zijn uitspraak direct een schadevergoeding vaststellen. Collectieve claimzaken met vaak een wirwar van eisers worden hierdoor overzichtelijker en kunnen sneller worden gevoerd.

Snellere procedures en schadevergoeding

Nu kunnen consumentenorganisaties al wel een collectieve rechtszaak voeren, maar bij een voor hen gunstige uitspraak zullen de gedupeerden alsnog een schikking moeten treffen over een schadevergoeding.

Loopt dat op niets uit, dan zijn zij gedwongen om alsnog individueel naar de rechter te stappen. Dit maakt procedures duur, tijdrovend en gecompliceerd waardoor veel mensen er uiteindelijk vanaf zien. Hierdoor krijgen zij uiteindelijk geen compensatie. Volgens het nieuwe wetsvoorstel bepaalt de rechter in de procedure zelf wat een gepaste schadevergoeding is.Het wetsvoorstel wordt woensdag 23 januari in de Tweede kamer behandeld. 

Meer informatie

  • Lees de brief van de ANWB, Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis aan de Tweede Kamer

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers