Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: Amsterdamse WOZ-waarde mogelijk nog lager

Geplaatst op 08 feb 2019 , bijgewerkt 08 feb 2019, 16:30

De WOZ-waarde voor alle Amsterdamse woningen die op erfpachtgrond staan wordt nu eenmalig met 2% verlaagd. Dit heeft de Amsterdamse wethouder van Financiën, Udo Kock, de gemeenteraad per brief laten weten. Vereniging Eigen Huis wil dat de gemeente toezegt dat de WOZ-waarde verder wordt aangepast, mocht blijken dat de korting hoger moet zijn.

De WOZ-verlaging is een gevolg van een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam. Een huiseigenaar uit Amsterdam-IJburg vond de erfpachtcorrectie voor zijn woning te hoog en maakte met succes bezwaar tegen de WOZ-waarde.  

Erfpachtcorrectie

Voor de WOZ-waardebepaling wordt uitgegaan van een woning op eigen grond. Uitgangspunt is dat een woning op eigen grond meer waard is dan een vergelijkbare woning op erfpachtgrond. Een woning op erfpacht krijgt daardoor een WOZ-bijtelling. De rechter twijfelde aan de hoogte van de gemeentelijke correctie en verlaagde de WOZ-waarde van de woning. De gemeente gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank en gaat zelf een eigen onderzoek doen naar een nieuwe correctiemethode. Vooruitlopend daarop krijgt iedere Amsterdamse erfpachter een korting van 2%.

Bezwaartermijn 2019 verlopen

Als de uitspraak in hoger beroep of het aangekondigde gemeentelijke onderzoek uitwijst dat erfpachters eigenlijk een grotere korting hadden moeten krijgen, dan vindt Vereniging Eigen Huis dat zij daar nog in 2019 van moeten kunnen profiteren. Dat is echter niet meer mogelijk als de bezwaartermijn van de oude WOZ-beschikking is verlopen. Daarom heeft de vereniging wethouder Udo Kock verzocht toe te zeggen dat de WOZ-waardes voor 2019 alsnog worden gecorrigeerd als de uitspraak en/of het onderzoek hiertoe aanleiding geeft.

Advies: maak pro forma bezwaar

Als de gemeente geen gehoor geeft aan dit verzoek dan zal Vereniging Eigen Huis haar Amsterdamse leden adviseren om alvast pro forma bezwaar te maken tegen hun WOZ-beschikking van 2019. Hiermee stellen zij hun rechten veilig om alsnog een juiste waardebepaling en ozb-aanslag voor 2019 te krijgen.
 
  • Bekijk de brief aan wethouder Kock
  • Vereniging Eigen Huis en de media

    Pers

    Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers