Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Gemeente Amsterdam honoreert oproep VEH over korting WOZ-waarde

Geplaatst op 20 feb 2019 , bijgewerkt 20 feb 2019, 15:00

De WOZ-waarde voor Amsterdamse woningen op erfpacht wordt dit jaar eenmalig met 2 % verlaagd. Na een oproep van Vereniging Eigen Huis heeft de gemeente toegezegd dat Amsterdamse huizenbezitters automatisch worden gecompenseerd als blijkt dat de uiteindelijke korting hoger uitvalt.

Dit is in afwachting van onderzoek en het hoger beroep. Met deze toezegging wijkt de gemeente eenmalig af van haar standaardbeleid.

De toezegging van de gemeente betekent dat burgers recht blijven houden op een verdere verlaging van de WOZ-waarde in 2019, zelfs als de bezwaartermijn is verlopen. Amsterdamse huiseigenaren hoeven dus geen (pro forma) bezwaarschrift tegen de erfpachtcorrectie in te dienen. 

Uitspraak van de rechtbank Amsterdam

De verlaging van de WOZ-waarde is het gevolg van een uitspraak van de rechtbank Amsterdam over de erfpachtcorrectie. Voor de WOZ-waardebepaling wordt uitgegaan van een woning op eigen grond. Omdat een huis op eigen grond meer waard is dan een woning met erfpacht, krijgen huiseigenaren met erfpacht daarom een extra WOZ-bijtelling. Een huiseigenaar uit Amsterdam-IJburg vond deze te hoog en spande een procedure aan. 

De gemeente is inmiddels in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. Ook loopt er een onderzoek naar de WOZ-waardering van dergelijke woningen. 

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers