Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH pleit voor wijziging asbestdakenverbod

Geplaatst op 26 mrt 2019 , bijgewerkt 26 mrt 2019, 13:30

Enkele honderdduizenden huiseigenaren in Nederland hebben een woning met een asbesthoudend dak. Leden uit het hele land maken zich grote zorgen over het voorgenomen verbod op deze daken dat per 1 januari 2025 in zou moeten gaan. In de huidige vorm is het wetsvoorstel voor hen onuitvoerbaar. 

Op dinsdag 26 maart spreken tal van betrokkenen en deskundigen, onder wie Vereniging Eigen Huis, tijdens een hoorzitting in de Eerste Kamer.

Gebrek aan financiering en organisatie

Het asbestdakenverbod wordt door de politiek aan huiseigenaren opgelegd zonder rekening te houden met de consequenties. Huiseigenaren krijgen geen hulp, kunnen de sanering en vervanging van het dak niet betalen en worden aan hun lot overgelaten. De meest gehoorde problemen gaan over het gebrek aan kennis en organisatie bij overheid en gemeenten en het gebrek aan adequate financiering. Voor Vereniging Eigen Huis is het huidige wetsvoorstel daarom onacceptabel. 

Onbetaalbaar

De complete sanering van een asbestdak kost al snel €20.000. Een veel gehoorde klacht is dat offertes de afgelopen jaren snel duurder zijn geworden. Een treffend voorbeeld van de problemen van huiseigenaren in Alkmaar was zaterdag 23 maart te zien bij EenVandaag.

Zes voorwaarden voor actieplan

Vereniging Eigen Huis roept de Eerste Kamer op om niet met het wetsvoorstel in te stemmen. Eerst moet er een serieus plan van aanpak komen dat mensen ondersteunt, zowel met raad en daad voor de sanering van hun huis als met betaalbare financiële hulp. De vereniging wil dat dit plan aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Er moeten steunpunten komen die huiseigenaren helpen met raad en daad.
  • Er moet een serieuze en bestendige financiële bijdrage komen waarmee huiseigenaren op verantwoorde wijze kunnen voldoen aan deze maatschappelijke opgave.
  • Gemeenten moeten eerst in kaart brengen welke daken verweerd zijn en waar nog niets aan de hand is. Vereniging Eigen Huis pleit daarbij voor het stoplichtmodel: groen betekent dat een dak nog jaren veilig mee kan en op een later, natuurlijk moment kan worden vervangen. Rood betekent dat sanering wel op korte termijn nodig is. 
  • Asbestsanering moet waar mogelijk worden gecombineerd met verduurzaming. Bijvoorbeeld door een combinatie met dakisolatie en zonnepanelen. 
  • De vereniging pleit voor btw-vrijstelling. Anders wordt de overheid slapend rijk aan de verplichting die zij burgers oplegt.
  • Er moet onderzoek komen of bij de sanering van asbestdaken altijd dure mannen in witte pakken nodig zijn – zoals de branche ons wil doen geloven – of dat de veiligheid en gezondheid in veel gevallen voldoende kan worden gediend door goed opgeleide en gecertificeerde dakdekkers en aannemers.

Meer over asbestsanering

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers