Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Nederland haalt zo klimaatdoelen niet'

Geplaatst op 04 apr 2019 , bijgewerkt 04 apr 2019, 10:00

Met de maatregelen uit het concept-Klimaatakkoord haalt Nederland het belangrijkste klimaatdoel waarschijnlijk niet: een halvering van de CO2-uitstoot in 2030.

Dat bleek half maart uit de doorrekeningen van de plannen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB). Om de klimaatdoelen alsnog te halen, zijn volgens de planbureaus meer maatregelen nodig. Eind april maakt het kabinet bekend welke.

Premier Rutte zei na de presentatie van het PBL en het CPB wel al dat er een eerlijker kostenverdeling moet komen tussen burgers en bedrijven. Daarom wil hij de belasting op de energie voor huishoudens verlagen en bedrijven juist zwaarder belasten.

Vragen over het Klimaatakkoord

Vereniging Eigen Huis kreeg van huiseigenaren veel vragen over de maatregelen uit het Klimaatakkoord. ‘Wat veel mensen vooral willen weten is hoe hoog de individuele rekening voor hen precies wordt’, zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. ‘Dat is niet duidelijk, omdat de doorrekeningen geen rekening houden met de investeringen die huiseigenaren moeten doen in bijvoorbeeld isolatie of een warmtepomp. Dat wordt de komende jaren pas duidelijk.’

Verduurzaming eerlijker verdeeld

De vereniging pleit er al jaren voor dat de kosten van de verduurzaming eerlijker worden verdeeld tussen bedrijven en burgers. Van der Veen: ‘Het is daarom goed nieuws dat de Opslag Duurzame Energie op de energienota per 2020 omlaag gaat. Het is alleen nog onduidelijk wat dat huiseigenaren oplevert, ook omdat we niet weten met welke aanvullende maatregelen het kabinet in april komt.’

Voor Vereniging Eigen Huis is het cruciaal dat de plannen haalbaar en betaalbaar worden en dat de maatregelen niet meer zullen kosten dan ze opleveren. De vereniging blijft de ontwikkelingen rond het Klimaatakkoord kritisch volgen.

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers