Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Amsterdammers: vraag gemeente voor 1 januari erfpachtaanbod

Geplaatst op 17 sep 2019 , bijgewerkt 17 sep 2019, 00:00

Iedere Amsterdamse erfpachter doet er verstandig aan om nog voor het eind van het jaar in actie te komen en het Bureau Erfpacht van de gemeente een aanbod te vragen voor afkoop of vastzetten van de erfpachtcanon. Met dit laatste voorkomt de huiseigenaar een explosieve stijging van zijn erfpacht in het volgende tijdvak.

De erfpacht kan eeuwigdurend worden afgekocht of de canon kan voor de toekomst worden vastgezet of ‘vastgeklikt’. Niets doen en afwachten maakt de kans groot dat de woonlasten in de nieuwe erfpachtperiode sterk stijgen of onbetaalbaar worden.

Zekerheid

Vastklikken geeft de erfpachter zekerheid over zijn toekomstige erfpachtlasten. De nieuwe erfpachtperiode kan soms pas over tientallen jaren ingaan. Toch kan een vastgeklikte canon het huis in de tussentijd al waardevaster en beter verkoopbaar maken. Bij tussentijdse verkoop van de woning gaat deze zekerheid namelijk over naar de volgende eigenaar.

Als de huiseigenaar zijn erfpachtcanon vastklikt of de erfpacht afkoopt gebruikt, moet hij daarvoor wel naar de notaris. De kosten daarvan zijn al snel € 1.000, de tarieven lopen uiteen.

Meer informatie:Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht
Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers