Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Alleen hogere hypotheek bij loonstijging

Geplaatst op 22 okt 2019 , bijgewerkt 22 okt 2019, 16:00

Alleen wie volgend jaar meer gaat verdienen, krijgt mogelijk meer hypotheek. Dit blijkt uit de nieuwe leennormen voor 2020 van het Nibud. 

Om de maximale hypotheek te bepalen, mogen tweeverdieners in 2020 het laagste inkomen voor 80 % meetellen. Nu mag dit voor 70 %.

Toch kunnen de meeste tweeverdieners zonder loonstijging niet meer lenen in 2020. Dit komt volgens het Nibud onder andere door inflatie en de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek. 

Ook eenverdieners kunnen minder lenen

Ook veel eenverdieners met een gelijkblijvend loon kunnen straks niet meer lenen dan nu en vaak zelfs minder.

Het Nibud stelt jaarlijks de hypotheeknormen vast, gebaseerd op de financieringslastpercentages. Deze geven aan welk deel van je inkomen je maximaal aan hypotheeklasten mag besteden. Het financieringslastpercentage hangt af van het inkomen, de hypotheekrente en of je een huis op een of twee salarissen wilt financieren. 

Lees meer over de gevolgen van de nieuwe leennormen 
Deze financiële plannen voor 2020 raken huiseigenaren

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers