Belastingtips: zo bespaar je nog dit jaar geld

Welke financiële en fiscale kansen kun je nog in 2019 benutten? En wanneer is het beter te wachten tot 2020? We hebben 10 tips op een rij gezet. 

1. Controleer alvast je WOZ-waarde

Sommige gemeenten geven nu al inzicht in de WOZ-waarde voor 2020. Of inzicht in de gegevens die de hoogte van de WOZ-waarde bepalen (o.a. oppervlakte, inhoud en ligging van je woning). Door die gegevens vast te controleren en eventuele fouten te laten corrigeren, kun je belasting besparen.

In februari of maart 2020 vallen de definitieve WOZ-beschikking en ozb-aanslag op de mat. De Waarderingskamer voorspelt een gemiddelde stijging van de WOZ-waarde van 8 tot 10 %.  

Lees meer over het controleren van de WOZ-waarde

2. Kan je renteopslag omlaag of vervallen?

Is je WOZ-waarde hoger dan je hypotheek? Of heb je een behoorlijk bedrag afgelost? Dan kan de opslag op je hypotheekrente mogelijk omlaag of vervallen. Je vormt namelijk minder risico voor de bank.  

Bekijk hoe jouw geldverstrekker omgaat met renteopslag

3. Plan de verkoop van je woning

Ga je je woning verkopen, dan is het in de volgende situaties voordeliger om de passeerdatum ná 31 december 2019 te plannen:   

Je hebt nog geen nieuwe koopwoning 

Door na 31 december 2019 te passeren, los je je bestaande eigenwoningschuld pas in 2020 af. Voor de hoogte van die schuld mag je dan nog tot uiterlijk 31 december 2021 weer een aflossingsvrije schuld aangaan voor de aankoop van een nieuwe woning. Passeert de woning nog in 2019, dan heb je hiervoor tot uiterlijk 31 december 2020 de tijd.

Je hebt overwaarde uit de verkoop

Ook in dit geval is uitstel van de verkoop naar 2020 gunstiger. Omdat je de overwaarde op 1 januari 2020 nog niet op je rekening hebt, kun je vermogensrendementsheffing in box 3 besparen.

4. Plan de aankoop van je woning  

Ga je een woning kopen en wil je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan is het voordeliger te wachten tot 2020. De NHG-premie is dan lager (0,7 %) dan in 2019 (0,9 %).

De kostengrens voor NHG stijgt met ingang van 1 januari 2020 van € 290.000 naar € 310.000. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens 6 % hoger, namelijk € 328.600.

5. Beperk de belasting over je vermogen

Verwacht je op 1 januari 2020 (de waardepeildatum van de Belastingdienst) boven het heffingsvrije vermogen uit te komen? Hieronder een aantal tips om je vermogen te verlagen. In 2020 ben je tot een vermogen van € 30.846 (voor fiscale partners € 61.692) geen belasting verschuldigd in box 3.

  • Investeer nog in 2019 in energiebesparende maatregelen.
  • Doe nog in 2019 een extra storting in de kapitaalverzekering eigen woning (KEW, BEW of SEW). Raadpleeg altijd een adviseur tot welk bedrag en onder welke voorwaarden dit is toegestaan.
  • Los af op je hypotheekschuld. Controleer tot welk bedrag je jaarlijks boetevrij mag aflossen en informeer naar de doorlooptijd. De bank heeft tijd nodig de aflossing te verwerken.
  • Maak gebruik van de verruimde schenkvrijstellingen voor de eigen woning. Je mag eenmalig een schenking doen van maximaal € 102.010. Deze schenking is belastingvrij als de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is en de schenking wordt besteed aan de eigen woning of aflossing van de eigenwoningschuld.

6. Betaal je hypotheekrente vooruit 

Het kan aantrekkelijk zijn je hypotheekrente voor de periode tot 1 juli 2020 al in 2019 te betalen. Dit bedrag is in 2019 tegen een hoger tarief aftrekbaar dan in 2020. De renteaftrek wordt met ingang van 2020 versneld beperkt met 3 % per jaar. Voor onderhandse leningen (bijvoorbeeld bij familie) kan vooruitbetalen een interessante mogelijkheid zijn.

Hoewel de Belastingdienst vooruit betalen goedkeurt, werken helaas niet veel banken hieraan mee (alleen SNS, Regiobank, NIBC en Munt-hypotheken). Bespreek de mogelijkheden met je bank.

7. Koop de verplichting partneralimentatie af

In 2019 mag je partneralimentatie aftrekken tegen een inkomstenbelastingtarief van 51,95 %, in 2020 is dit nog maar 46 %. Door dit grote verschil is het voordeliger de alimentatieverplichting in 2019 al af te kopen.

8. Amsterdam en erfpacht: vraag een afkoopvoorstel aan

Woon je in Amsterdam en zit er erfpacht op de grond van je woning? Vraag dan vóór 1 januari 2020 een voorstel voor eeuwigdurende afkoop aan, of laat de canon vastzetten. 

Bij een aanvraag vóór 1 januari ben je bijna altijd gunstiger uit dan wanneer je wacht tot 2020. Voor de berekening van de erfpacht wordt in 2019 nog uitgegaan van de WOZ-waarde uit 2014 of 2015 en een lagere waardering voor de buurt. 

Lees ook 'Amsterdammers: vraag gemeente voor 1 januari erfpachtaanbod'

9. Ga voor een lagere energierekening

Volgend jaar dalen de energiebelastingen bij een gemiddeld energieverbruik. Maar heb je een hoger energieverbruik, dan kan de belastingdruk in 2020 toenemen. Daar is bijvoorbeeld al sprake van bij een verbruik van 5.200 kWh stroom en 2.700 m3 gas. 

Met onze Energiebelastingtool kun je uitrekenen wat de belastingontwikkelingen voor jou gaan betekenen. Overweeg daarnaast de overstap naar een andere energieleverancier en profiteer van kortingen om de energierekening te drukken. 

10. Investeer in zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen? Wacht daar dan niet te lang mee. De salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen wordt met ingang van 2023 afgebouwd. Investeren tot 2021 heeft naar verwachting nog een terugverdientijd van 7 jaar, daarna loopt de terugverdientijd waarschijnlijk op.

Voor VvE’s wordt het in 2020 interessanter te investeren in zonnepanelen. Dat heeft te maken met de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR), die per 1 januari 2020 ingaat. VvE's die zonne-energie terugleveren, hoeven dan geen btw-aangifte meer te doen en dus geen belasting meer te betalen.

Lees ook 'Zonnepanelen en salderen: 3 veranderingen'
Doe mee aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Meer lezen

Dit zijn de financiële plannen voor 2020
Welke financiële veranderingen raken jou als huiseigenaar? Onze experts houden je hier op de hoogte. Bekijk de plannen
WOZ en hypotheekrente
Bij een gestegen WOZ-waarde kan je renteopslag en dus je hypotheekrente mogelijk omlaag. Kan je rente omlaag?
Tool
Bereken je energiebelasting
In 2020 dalen de belastingen op de energierekening met gemiddeld € 70. Wat betekent dit voor jou? Naar de Energiebelastingtool