Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Doorstroomlening

Geplaatst op 02 jul 2014 , bijgewerkt 02 jul 2014, 07:01

De koopwoningmarkt had de afgelopen jaren veel weg van stilstaand water. Maar onder de oppervlakte was er veel beweging. Het meest opvallende is dat...

De koopwoningmarkt had de afgelopen jaren veel weg van stilstaand water. Maar onder de oppervlakte was er veel beweging. Het meest opvallende is dat starters het gemakkelijker hebben gekregen, en veel zittende bewoners juist moeilijker.

Mede door het kabinetsbeleid (o.a. de verplichte annuïtaire hypotheek voor nieuwkomers) is de waarde van bestaande woningen de afgelopen jaren meer dan nodig achteruit gekacheld. De Nederlandsche Bank heeft dit effect becijferd op maximaal 9 procent extra waardedaling. Hierdoor hebben zittende huiseigenaren zo'n 100 miljard euro aan vermogen verloren, dat is gemiddeld circa 25.000 euro per huishouden met een eigen huis.

Gevolg is dat 1,4 miljoen eigenaren onder water staan. Voor starters pakt de extra waardedaling daarentegen positief uit, want de huizen zijn betaalbaarder geworden, zeker in combinatie met de lage rente. Het belangrijkste knelpunt voor doorstroming op de koopwoningmarkt is daarmee verschoven van starters naar doorstromers.

Tijdens de crisis hebben het Rijk en de gemeenten nieuwkomers op de koopwoningmarkt ondersteund via gunstige startersleningen. Wordt het nu geen tijd om doorstromers te hulp te schieten via doorstroomleningen? Uiteraard niet alle doorstromers, maar specifiek hen die het water aan de lippen staat doordat de woningwaarde is gedaald tot ver onder de hypotheeksom.

We hebben minister Blok en de organisatie die de startersleningen verstrekt (SVn) gevraagd om een en ander te onderzoeken. Dan weet minister Blok, als hij eind 2014 beslist over extra budget, in elk geval op welke manier zijn euro's het beste effect sorteren op de woningmarkt.