Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Gooische Vrouwen in de bouw

Geplaatst op 09 sep 2014 , bijgewerkt 09 sep 2014, 09:31

Wie de serie Gooische vrouwen op tv heeft gezien, weet dat een sprong in het diepe, zonder te controleren of er water in het zwembad zit, helemaal f...

Wie de serie Gooische vrouwen op tv heeft gezien, weet dat een sprong in het diepe, zonder te controleren of er water in het zwembad zit, helemaal fout kan aflopen. Dat gevoel bekruipt me bij het wetsvoorstel waaraan minister Blok werkt onder de titel 'kwaliteitsborging bouw'.
 
Momenteel houdt de gemeente toezicht op de bouw van bijvoorbeeld een villa, een dakkapel, of het nieuwe zwembad in uw achtertuin. Vooral bij 'technisch weer' zoals dat in jargon heet (aangename temperatuur, zonnetje) trekken de vrienden van Bouw en Woning Toezicht er op uit om te controleren of uw nieuwe schuurtje aan alle regels voldoet. Soms komen ze er wegens drukke werkzaamheden niet aan toe.
 
Dit kan volgens minister Blok beter! Hij heeft daarom een systeem bedacht waarbij niet langer de gemeenten, maar opdrachtgevers zelf verantwoordelijk zijn voor de 'kwaliteitsborging' van hun bouwwerken. Daarvoor moeten zij 'instrumenten' gebruiken, waarvan de zwaarte afhankelijk is van 'risicoklassen', recent omgedoopt tot 'gevolgklassen', e.e.a. ter beoordeling van een 'borgingscommissie'.
 
Mocht ik het wetsvoorstel niet geheel correct weergeven: excuus! Maar hier zit wel meteen mijn probleem. Het is zo complex, dat niemand me kan uitleggen wat het in de praktijk nou precies betekent. Stel ik wil een dakkapel laten inbouwen: 1 hoe verloopt dan straks het hele proces van vergunningaanvraag en toezicht, 2 wat is het verschil met de huidige situatie en 3 waaruit blijkt dat de kwaliteit omhoog gaat tegen aanvaardbare kosten?
 
Samen met andere organisaties heeft Vereniging Eigen Huis hier een brief over geschreven aan minister Blok en de Tweede Kamer. Enig inzicht in de praktische uitwerking van een wetsvoorstel lijkt ons niet te veel gevraagd. Gooische vrouwen is overigens ook op dvd verkrijgbaar.