Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Steun de doorstromers

Geplaatst op 07 okt 2014 , bijgewerkt 07 okt 2014, 13:59

"Steunpot voor startersleningen raakt snel leeg," zo kopte het Financiële Dagblad dinsdag 7 oktober 2014. Zo zie je maar dat het niet altijd nieuws ...

"Steunpot voor startersleningen raakt snel leeg," zo kopte het Financiële Dagblad dinsdag 7 oktober 2014. Zo zie je maar dat het niet altijd nieuws hoeft te zijn om op de voorpagina van een landelijke krant terecht te komen. Dat deze pot in het najaar leeg zou raken, werd immers al voor de zomer voorzien.

Sterker nog: de hele zomer heeft de uitvoerder van de leningen, SVn, bij de politiek en het bestuur gelobbyd voor extra geld. Tot nu toe zonder succes. In de Prinsjesdagstukken zijn geen middelen vrijgemaakt voor de startersleningen.

Niet verrassend, want op de woningmarkt zijn de problemen langzaam verschoven van het starterssegment naar het doorstromerssegment: de 1,5 miljoen onderwaterhypotheken. Vereniging Eigen Huis heeft er daarom in Den Haag voor gepleit dat de overheidssteun zich meer gaat richten op mensen met een restschuld die willen of moeten verhuizen. Bijvoorbeeld vanwege gezinsuitbreiding of een baan elders in het land.

Dus was ik blij te lezen dat de Prinjesdagstukken voor doorstromers wél een goed nieuwtje bevatte. Namelijk een verlenging van de periode waarvoor renteaftrek mogelijk is op een restschuld, van tien naar vijftien jaar. Dat is mooi, maar nog niet voldoende om iedereen te helpen.

Ik zou het daarom enorm toejuichen als SVn zich meer zou gaan richten op doorstroomleningen voor mensen met een restschuld. En dat de overheid 50 miljoen zou vrijmaken om deze doorstroomleningen mogelijk te maken. De begrotingsbehandeling van minister Blok later deze maand is hiervoor een mooi moment.