Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Geen meter, geen rekening

Geplaatst op 18 nov 2014 , bijgewerkt 18 nov 2014, 14:34

De eigenaar of koper van een zogeheten 'nul-op-de-meter-woning' mag een hoger hypotheekbedrag lenen. Dat hebben de ministers Blok en Dijsselbloem be...

De eigenaar of koper van een zogeheten 'nul-op-de-meter-woning' mag een hoger hypotheekbedrag lenen. Dat hebben de ministers Blok en Dijsselbloem bekend gemaakt. Het gaat om een bedrag van € 25.000. Zo hoopt het kabinet bij te dragen aan energiebesparing in de gebouwde omgeving.

Nul-op-de-meter-woningen zijn goed geïsoleerd en meestal voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. Het vergt een forse investering om een huis om te bouwen tot nul-op-de-meter-woning. Daarom is het belangrijk dat je de extra kosten kunt meefinancieren in je hypotheek. Dit geld verdien je langzaam maar zeker terug doordat je geen energie meer verbruikt.

Dat is althans de gedachte. Maar wie garandeert eigenlijk dat het ook echt zo zal gaan? Het is belangrijk dat je er als huiseigenaar op kunt vertrouwen dat je je investering terugverdient. Dit kan op twee manieren worden bevorderd.

  1. Als de meter toch geacht wordt altijd op nul te staan, laat 'm dan maar liever helemaal achterwege. Dat scheelt je ook de aanschafkosten. Veel beter dan 'nul op de meter' is 'geen meter'.
  2. Vervolgens is het nog maar een kleine stap naar 'geen rekening'. Als je geen meter hebt, is een rekening zinloos. Bovendien weerhoudt het de overheid er mogelijk van om torenhoge heffingen op de rekening bij te schrijven.

Geen meter en geen rekening geven maximale zekerheid dat investeren in een energie neutrale woning snel worden terugverdiend. Dat komt de energiebesparing in de gebouwde omgeving ongetwijfeld ten goede.