Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Middelpunt van Nederland

Geplaatst op 25 nov 2014 , bijgewerkt 25 nov 2014, 09:50

Kort geleden verzorgde ik een gastcollege aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op uitnodiging van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. Co...

Kort geleden verzorgde ik een gastcollege aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op uitnodiging van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. Contacten met de wetenschappelijke wereld zijn belangrijk voor Vereniging Eigen Huis (wat is de nieuwste kennis) en contacten met jongeren zijn altijd leuk en nuttig (hoe redeneert de generatie Y).

Mijn gastcollege ging over de 'Haagse vierkante kilometer', wat een verwijzing is naar het centrum van Den Haag met zijn ministeries, parlement, adviesorganen en andere belangrijke instituties op loopafstand van elkaar.

De vraag kwam op waarom Vereniging Eigen Huis eigenlijk zelf ook niet in Den Haag is gevestigd. Naast het gegeven dat we nu eenmaal op 1 mei 1974 in Amersfoort zijn opgericht, zijn daar nog andere goede redenen voor.

Ten eerste is Vereniging Eigen Huis er voor leden in het hele land. Dan is een centrale gemeente een logische vestigingsplaats. En laat Amersfoort, meer in het bijzonder de Onze Lieve Vrouwentoren (plaatselijk aangeduid als de Lange Jan),  nu net het geografische middelpunt van Nederland zijn. Centraler kunnen we niet zitten.

In de tweede plaats is Vereniging Eigen Huis niet Den Haag-centristisch. Om op te komen voor de belangen van onze leden hebben we veel te maken professionele partijen, zoals makelaars, aannemers, notarissen en banken. En die zitten merendeels elders in het land. Ook hoeven we niet naar Den Haag voor subsidies, want we worden betaald door onze leden.

Het was voor sommige studenten een eye opener dat de publieke zaak - in dit geval het belang van goed en betaalbaar wonen - ook wordt behartigd buiten Den Haag. En als we het nodig vinden, zijn we er natuurlijk. Zowel over de weg als via het spoor is de Haagse vierkante kilometer vanuit Amersfoort goed bereikbaar.