Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Groninger wirwar

Geplaatst op 21 apr 2015 , bijgewerkt 21 apr 2015, 09:22

Er komt een Nationaal Coördinator Groningen. Aan coördinatie is grote behoefte, want momenteel bemoeien talrijke partijen zich met de aardbevingspro...

Er komt een Nationaal Coördinator Groningen. Aan coördinatie is grote behoefte, want momenteel bemoeien talrijke partijen zich met de aardbevingsproblematiek. Met als voornaamste gevolg dat er heel veel kastjes en muren zijn om de burgers heen te sturen. Zal de Nationaal Coördinator orde in de chaos scheppen? Of is het de zoveelste toevoeging aan de bestuurlijke drukte? Ik hoop het eerste en vrees het laatste.
 
Ik moet terugdenken aan een hoorzitting in de Tweede Kamer over Groningen, eind januari 2015. Het was opvallend dat de belangrijkste bestuurlijke hoofdrolspelers de hete aardappel steeds op andermans bordje probeerden te schuiven. De NAM verwees naar de minister, de minister naar de Dialoogtafel, de Dialoogtafel naar de NAM, etcetera. De Tweede Kamerleden werden van het kastje naar de muur gestuurd. Ongetwijfeld een herkenbaar gevoel voor veel gedupeerden in het Groninger aardbevingsgebied, waar het immers aan de orde van de dag is dat partijen zich achter elkaar verschuilen: NAM, Centrum voor Veilig Wonen, Rijk, gemeenten, provincie, waterschap, etcetera.

Om hierin verandering te brengen is niet alleen een goede 'coördinator' nodig, maar vooral ook iemand met mandaat, geld en een luisterend oor voor de daadwerkelijke noden van de Groninger bevolking. 

  • Mandaat houdt in dat de Nationaal Coördinator doorzettingsmacht moet hebben. Zij of hij moet het Centrum voor Veilig Wonen aan het werk kunnen zetten, zonder zich iets aan te trekken van de hindermacht van de NAM. Maar de Nationaal Coördinator moet niet alleen de NAM buiten spel kunnen zetten, zij of hij moet ook doorzettingsmacht hebben als de Rijksoverheid - lees minister Kamp in hoogsteigen persoon - dwarsligt.
  • Verder moet de Nationaal Coördinator beslissingen kunnen doordrukken die een hoop geld kosten. Want dat kosten echte oplossingen voor de Groningen nu eenmaal: schadeherstel, compensatie van waardedaling, aardbeving bestendig bouwen, tijdelijke huisvesting van bewoners, verhuis- en herbouwkosten binnen en buiten het gebied, etcetera.
  • Waarbij het heel belangrijk is wat de Groningers zelf willen: vandaar het luisterend oor.

Een Nationaal Coördinator die aan het handje van minister Kamp moet lopen, geen geld heeft en er een regenteske opstelling richting de bevolking op nahoudt, zal de Groningers niet verder helpen. Die draagt alleen maar bij aan een nog grotere bestuurlijke wirwar in Groningen en kan dus beter thuisblijven. Als de te benoemen Nationaal Coördinator daarentegen beschikt over mandaat, geld en een luisterende oor, dan is zij of hij zeer welkom. En liefst zo snel mogelijk, want er is ontzettend veel te doen.