Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

DNB en de hypotheekmarkt

Geplaatst op 23 jun 2015 , bijgewerkt 23 jun 2015, 09:58

Het is Vereniging Eigen Huis al jaren een doorn in het oog dat de banken hoge overwinsten maken op hypotheken. Tijdens de crisis zijn veel buitenlan...

Het is Vereniging Eigen Huis al jaren een doorn in het oog dat de banken hoge overwinsten maken op hypotheken. Tijdens de crisis zijn veel buitenlandse geldverstrekkers uit Nederland verdwenen, waardoor de hypotheekmarkt gedomineerd wordt door een handjevol grote banken. Zij hebben er geen belang bij onderling te concurreren. Hierdoor hebben Nederlandse huiseigenaren in enkele jaren al meer dan zes miljard euro te veel betaald aan hypotheekrente.

Vorige week is ook De Nederlandsche Bank (DNB) wakker is geworden. Dat is goed nieuws. De centrale bank onderkent hiermee dat banken vooral zichzelf centraal stellen door huiseigenaren te veel geld uit de zak te kloppen, bij gebrek aan concurrentie. Nog beter nieuws is dat DNB zelf een belangrijke rol kan spelen bij het oplossen hiervan. Namelijk door het voor buitenlandse geldverstrekkers aantrekkelijker te maken om te Nederlandse markt te betreden.

Ik noem drie bijdragen die DNB per direct kan leveren, in het belang van alle huiseigenaren met een te dure hypotheek.

  1. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het aanvragen van een Nederlandse bankvergunning een belangrijke toetredingsdrempel is voor buitenlandse geldverstrekkers om de Nederlandse hypotheekmarkt te betreden. Het aanvragen van zo'n vergunning duurt lang, kost erg veel geld en de uitkomst is onvoorspelbaar. Daarbij worden aan grote en kleine banken dezelfde eisen gesteld, waardoor kleinere toetreders onevenredig worden belast. Aangezien DNB deze vergunningen verstrekt, kan de bank vanaf morgen gaan werken aan een snellere, minder geldverslindende, en vooral meer gedifferentieerde en voorspelbare procedure.
  2. Het ACM-onderzoek laat ook zien dat buitenlandse aanbieders kopschuw worden gemaakt door de onvoorspelbaarheid van het Nederlandse overheidsbeleid met betrekking tot de woningmarkt en hypotheken. DNB draagt helaas zelf ook aan deze onvoorspelbaarheid bij door als officiële instelling het officiële regeringsbeleid met enige regelmaat te bekritiseren en verdergaande maatregelen te bepleiten, zoals met betrekking tot de maximale hypotheek. Door te stoppen met onnodig onrust zaaien, kan DNB direct bijdragen aan een gunstiger klimaat voor buitenlandse toetreders.
  3. DNB heeft een groot internationaal netwerk, statuur en toegang tot de internationale pers. Derhalve zou het enorm helpen als DNB aan buitenlandse geldverstrekkers zou uitleggen dat de Nederlandse hypotheekmarkt internationaal zeer solide is (de minste wanbetalers van de hele wereld) en dat bovendien de verplichte annuïtaire aflossing er voor zorgt dat, bij een inflatie van 2%, de hypotheek van starters na vijf jaar is gedaald tot 80% van de woningwaarde.

Vereniging Eigen Huis constateert al jaren dat er te weinig concurrentie is op de Nederlandse hypotheekmarkt. De Nederlandsche Bank kan hier iets aan doen. In dat geval is DNB-president Klaas Knot zijn gewicht in goudstaven waard.