Experts over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Zonnepanelen zonder zorgen

Geplaatst op 04 apr 2016 , bijgewerkt 18 jul 2016, 00:00

Werken bij de Vereniging Eigen Huis heeft mij in sommige opzichten verpest. Een rondje lopen op een zondagmiddag door Amersfoort levert mij tegenwoordig meer kopzorgen dan ontspanning op. Elk zichtbaar dak moet beoordeeld worden op mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen en elk bestaand systeem wordt onderworpen aan een kritische blik.

Na maandenlang in gesprek te zitten met leveranciers, installateurs en allerlei organen die iets met zonnepanelen van doen hebben, is het vrijwel onmogelijk om niet naar een 'maagdelijk' dak te kijken zonder me af te vragen: 'Hoe kunnen we daar nou op een veilige en degelijke wijze panelen installeren? En wat zou hun opbrengst zijn?' 

Ook bestaande systemen ontkomen niet aan een snelle, kritische kwaliteitsscan. Hoe zitten de panelen vast aan het dak? Oogt het systeem esthetisch ook mooi? Zonnepanelen op die dakkapel... gaat dat wel goed? Het kan een mens horendol maken.

Uitdaging

In mijn rol bij Vereniging Eigen Huis ben ik dagelijks bezig met zonnepanelen; van het selecteren van panelen, omvormers en leveranciers tot de controles op de uitvoer. Zeker als je uitgaat van de installaties om je heen, lijkt een echt duidelijke standaard voor het plaatsen van zonnepanelen niet te bestaan. Zo kan alleen het vinden van een goede installateur al een uitdaging zijn. En wat mag wel op je dak geplaatst worden en wat niet? Wanneer ligt het veilig op het dak, en is het wel netjes aangesloten in de meterkast?

Het leuke aan mijn baan is dat we continu alle ontwikkelingen binnen de markt blijven volgen. De nieuwste normen op gebied van elektrotechnische veiligheid en rondom de werkzaamheden op het dak worden bijvoorbeeld geraadpleegd en vervolgens in eisen en verplichtingen naar onze leveranciers vastgelegd. Door een strenge selectieprocedure blijven enkel leveranciers over die wel duidelijke richtlijnen hebben, die samen met ons meedenken over zonne-energie voor Eigenwoningbezitters en zonnestroomsystemen willen installeren die de komende 25 jaar draaien, zonder zorgen. 

Als we na een installatie een leuke reactie krijgen van een trotse eigenaar, dan delen we die altijd even met het hele team. 
Dat is immers waar we het voor doen: de ontbrekende standaard neerzetten voor de consument!

Over de auteur

Mick-de-Jong Mick de Jong is zonne-expert bij Vereniging Eigen Huis. "Het leuke aan mijn baan is de diversiteit. We houden ons niet alleen bezig met de selectie van panelen, omvormers en leveranciers. Maar ook met controles op de uitvoer en het continu volgen van alle nieuwe ontwikkelingen in de markt."