Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Het nieuwsoverzicht vindt u hier. En online door het Eigen Huis Magazine bladeren kan hier.

5 aandachtspunten bij het kopen van een nieuwbouwhuis

Geplaatst op 18 mei 2016 , bijgewerkt 16 aug 2016, 00:00

De aanschaf van een nieuwbouwhuis is in feite een grote black box. Immers, u koopt het huis ‘op papier’. Mijn advies: probeer het deksel van die black box iets te lichten. En wel in een zo vroeg mogelijk stadium.

Ga in gesprek met de aannemer over wat u kunt verwachten. Begin bij het snappen van bepaalde begrippen in de technische omschrijving. U denkt misschien ‘logisch’, maar de termen zijn vaak te summier omschreven en zeggen eigenlijk weinig over uw toekomstig woongedrag. Daarom 5 punten waar u op moet letten bij het kopen van nieuwbouw.

1. Energiezuinig leven

Isolatiewaarde is zo’n term die u vast onder ogen krijgt of heeft gekregen. Waarschijnlijk leest u in de technische omschrijving dat de isolatiewaarde van de vloer, gevels en het dak voldoet aan het Bouwbesluit. Wat handig is om te weten is dat de isolatiewaarde wordt uitgedrukt in ‘Rc’, waarbij de R staat voor warmteweerstand en de c voor de algehele constructie. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de isolatie en hoe energiezuiniger de woning.

Met het isoleren van de woning bespaart u energie. Maar u kunt ervan uitgaan dat een nieuwbouwwoning al superzuinig is. Liever wilt u weten wat die isolatiewaarde nu werkelijk betekent voor uw woongenot. Waar u meer aan zou hebben als nieuwbakken woningbezitter is een aanwijzing van hóe energiezuinig te leven. Wat voor een energierekening kunt u met deze isolatiewaarde verwachten? Die vraag kunt u gerust stellen aan de aannemer.

2. Materiaalkeuze

In een nieuwbouwhuis is alles het nieuwste van het nieuwste, maar veel mensen vergeten dat er ook met een vooruitziende blik naar het huis moet worden gekeken. Op basis daarvan kunt u uw materiaalkeuze bepalen. Verdiep u goed in wat er in de technische beschrijving wordt vermeld over de materialen.

Stel dat er kan worden gekozen voor ‘houten kozijnen’, om wat voor hout gaat het dan? Betreft het een goedkope houtsoort, dan zult u waarschijnlijk regelmatig de kozijnen moeten schilderen. Gaat het om een sterkere houtsoort, dan heeft u genoeg aan één keer in de zes jaar onderhoud.

U kunt overigens invloed uitoefenen in de materialen die gebruikt worden door te onderhandelen met de aannemer. Maar doe dit dan wel op tijd. 

3. Controle op de kosten

Een stelpost geeft u de mogelijkheid om een keuze te maken uit verschillende materialen of onderdelen. Meestal gaat het om sanitair, tegelwerk of de keuken. Het bedrag van de stelpost is een schatting.

Stelposten worden in de technische omschrijving meegenomen en worden later afhankelijk van de definitieve materiaalkeuze verrekend. Ik adviseer om uw budget hierin goed in de gaten te houden. Kiest u bijvoorbeeld een duurdere tegel via de aannemer? Zorg dan dat u helder heeft of u alleen meer betaalt voor die tegel of dat de aannemer ook extra rekent voor het plaatsen. Vraag hier duidelijkheid over bij de aannemer. 

Als het allemaal te duur wordt via de aannemer, is het ook mogelijk om bepaalde werkzaamheden na oplevering door andere bedrijven te laten uitvoeren. Bedenk dan wel dat bij eventuele gebreken partijen vaak naar elkaar gaan wijzen. 

4. Onbenoemde ruimten

Sommige ruimten worden in de technische omschrijving gedefinieerd als 'onbenoemde ruimten', zoals bijvoorbeeld een zolderkamer. Aan deze ruimten zijn geen minimale eisen gesteld waaraan de kamer moeten voldoen. Denk aan isolatie, ventilatie, hoogte van de ruimte, geluidsreductie, het te verwachten afwerkingsniveau en de hoeveelheid daglicht. Het kan erg tegenvallen als u denkt dat u de zolderkamer als slaapkamer voor de kinderen kunt gebruiken, maar dit uiteindelijk niet mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat er veel te weinig licht en geen goede ventilatie aanwezig is. Bedenk daarom goed wat uw plannen zijn voor bepaalde ruimten voor nu én de toekomst en toets die bij de aannemer. 

5. Behangklaar

Woningen worden vaak ‘behangklaar’ opgeleverd. Het woord zegt het al: gereed voor behangwerk. En dus níet voor sauzen of stuken. Wilt u de woning 'sausklaar' opgeleverd hebben, dan vraagt dat om een ander afwerkingsniveau van de ruwe wand.

Hetzelfde geldt voor de vloer. Soms moet deze eerst geëgaliseerd worden voordat de gekozen vloerbedekking kan worden aangebracht. Dat geldt met name voor harde vloeren. Wellicht kunt u hier alvast afspraken over maken met de aannemer, zodat alles bij de oplevering al geschikt is voor de nieuwe vloer.

Over de auteur

Jan Roelof Hoving is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis. "Een goede bouwer geeft ook antwoord op vragen die nog niet gesteld zijn."

Jan Roelof Hoving - Vereniging Eigen Huis

Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid