Experts over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Hypotheekrenteaftrek: wel of geen maandelijkse teruggave?

Geplaatst op 18 mei 2016 , bijgewerkt 12 aug 2016, 00:00

U heeft een koophuis en hiervoor een hypotheek afgesloten. Iedere maand betaalt u netjes de rente en aflossingen maar u merkt dat deze lasten toch zwaar op de portemonnee drukken.

Nu kunt u na afloop van het jaar de betaalde hypotheekrente in aftrek brengen via de belastingaangifte. U ontvangt in één keer een mooie teruggave. Dat is toch een extra meevaller naast het vakantiegeld.  

Maar wist u dat het óók mogelijk is om deze teruggave al (gedeeltelijk) vooraf te ontvangen? En dat dat zelfs voordeliger kan zijn? 

Maandelijkse teruggave loont

Het is namelijk lucratiever om maandelijks een teruggave te ontvangen en dit bedrag op een spaarrekening te zetten, dan jaarlijks het bedrag via de belastingaangifte terug te vragen. Als u jaarlijks de aangifte vóór 1 april indient, ontvangt u alleen een rentevergoeding van de Belastingdienst voor de periode na 1 juli van het jaar waarin u de teruggave krijgt.

Aangezien u de teruggave meestal al binnen 3 maanden na het doen van aangifte (dus voor 1 juli) ontvangt, wordt de rente dus niet automatisch vergoed. Het is weliswaar geen vetpot, maar op uw spaarrekening wordt er een rente vergoed vanaf het moment dat u het geld erop stort.

Zelf sparen of bij de fiscus

Het 'sparen bij de fiscus' is dus minder interessant. Wees geen dief van eigen portemonnee. Met deze 5 stappen regelt u snel en eenvoudig de maandelijkse teruggave. U weet ook meteen welk voordeel het u oplevert. 

Kunt u niet zo goed sparen en vreest u voor een 'gat in uw hand', dan kunt u natuurlijk overwegen dit voordeel te laten varen en gewoon jaarlijks de belastingteruggave in één keer via de aangifte terug te ontvangen. 

Over de auteur

Bobby Raghoenath is belastingspecialist bij Vereniging Eigen Huis. "Wees u bewust van uw fiscale positie. Een goede voorbereiding is het halve werk."

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen Huis