Experts over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Financiële tips voor starters

Geplaatst op 21 jun 2016 , bijgewerkt 19 dec 2016, 00:00

Voor starters is het lastiger geworden om een hypotheek te krijgen, maar dat betekent niet dat u kopen uit uw hoofd moet zetten. Erik Schipper, hypothecair planner bij Vereniging Eigen Huis, geeft financiële tips.

Kopen is nog steeds aantrekkelijk, want de rentes zijn laag. Starters stappen vaak over op een koopwoning, omdat kopen – met name op de langere termijn – voordeliger is dan huren. Tenminste: als het lukt. Dat de acceptatienormen voor een hypotheek strenger zijn geworden, dat is voor veel huizenkopers niets nieuws. Op basis van uw inkomen kunt u een stuk minder lenen dan een aantal jaren geleden. Ook als u een tijdelijk contract heeft (zonder intentieverklaring) en nauwelijks eigen geld wordt uw kans op een hypotheek kleiner.

Waarom u meer eigen geld nodig heeft

Veel van de kopers die ik adviseer, zijn al redelijk op de hoogte van de strengere toetsnormen. Realiseer u echter ook dat alle kosten die bij de aankoop van een woning horen (de kosten koper) niet meer volledig meegefinancierd worden. Op dit moment mag u niet meer dan 102 % lenen van de waarde van uw woning. Dat wordt de komende jaren afgebouwd naar maximaal 100 % van de waarde van de woning. Kortom, u moet steeds meer eigen geld inbrengen bij de aankoop van een woning.

Uw huis financieren: zo kan het óók

Betekent dit dat kopen voor starters onmogelijk wordt? Gelukkig niet. Denk bijvoorbeeld eens aan deze mogelijkheden:

1. Via een startersregeling bij de gemeente

De Starterslening is een lening bovenop de maximale hypotheek van de bank, waarbij u in de eerste drie jaar nog geen rente en aflossing hoeft te betalen. Deze lening kunt u afsluiten via de gemeente. Tenminste, als het budget van uw gemeente nog niet op is. Op de site van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kunt u checken of uw gemeente deze lening verstrekt.

2. Via de familie

Misschien kunnen uw ouders bijspringen? Vermogende ouders mogen dit jaar tot € 53.016 belastingvrij schenken aan hun kinderen voor de aankoop van een eigen huis. Tenminste als hun kinderen niet ouder zijn dan 39 jaar. In 2017 is dit zelfs € 100.000. Het is een groot bedrag, maar het geld blijft zo wel in de familie.

Tot slot: goed om te weten

Probeert u het toch via de 'standaard weg'? Dan zijn er een paar zaken die u beter niet over het hoofd ziet. Zo mag u minder lenen wanneer u een studieschuld heeft. Op dit moment wordt 0,75 % van uw studieschuld als extra financieringslast gerekend. Dit percentage wordt binnenkort verlaagd naar 0,45 %. Daardoor kan het lastiger zijn om het geld voor uw droomhuis bij elkaar te krijgen.

Bedenk ook dat als u een huis wilt kopen, de begroting voor alleen de aankoop niet voldoende is. Houd altijd rekening met 5 à 6 % aan extra kosten: bijvoorbeeld de notaris, wellicht de aankoopmakelaar, kosten voor het afsluiten van de hypotheek en de overdrachtsbelasting. Kortom: verdiep u goed in de totale kosten. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Over de auteur

Erik Schipper is hypotheekadviseur bij Vereniging Eigen Huis. "Veel van de kopers die ik adviseer, zijn al redelijk op de hoogte van de strengere toetsnormen. Realiseer u echter ook dat alle kosten die bij de aankoop van een woning horen (de kosten koper) niet meer volledig meegefinancierd worden. Op dit moment mag u niet meer dan 102 % lenen van de waarde van uw woning."

VEH_EvR_A9A6369-Erik-Schipper 150x190