Experts over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Geplaatst op 21 jun 2016 , bijgewerkt 30 dec 2016, 00:00

U wilt een andere woning kopen en daarvoor heeft u geld nodig dat vrijkomt uit de verkoop van uw huidige woning. Wat nu als deze nog niet is verkocht? Kunt u dan toch een stap maken? Dat kan met een overbruggingskrediet. In dit blog leest u hoe een overbruggingskrediet werkt en waar u op moet letten.

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening die u gebruikt voor het kopen van de nieuwe woning. Zodra uw huidige woning wordt verkocht, moet u het overbruggingskrediet direct aflossen. Dat kan zonder boete omdat u een variabele rente betaalt. Deze rente is aftrekbaar als u het geld gebruikt voor de aankoop van uw nieuwe woning. U betaalt advieskosten en soms ook notariskosten.

Rekenvoorbeeld

Vraagprijs huidige woning € 250.000
Hypotheek € 150.000 -/-
Beschikbaar bij verkoop € 100.000
Koopprijs nieuwe woning € 350.000
Overbruggingskrediet  € 100.000 
Nieuwe hypotheek € 250.000 +/+
Totaal € 350.000

Aandachtspunten

Werkt een overbruggingskrediet nu zo eenvoudig als in dit voorbeeld ? Nee, lang niet altijd.  

Aanvragen: Geldverstrekkers zijn terughoudend bij het verstrekken van overbruggingskredieten. U vraagt het krediet aan bij de geldverstrekker van uw nieuwe hypotheek. Heeft u alleen een overbruggingskrediet nodig? Probeer het dan eerst bij uw eigen bank.

Maximaal bedrag: Wanneer u de oude woning al op papier heeft verkocht, krijgt u meer overbruggingskrediet dan wanneer uw woning nog te koop staat. Uw geldverstrekker houdt dan rekening met een lagere verkoopprijs, waardoor het overbruggingskrediet ook lager wordt.

Woonlasten: In ons voorbeeld ziet u een lopende hypotheek, een nieuwe hypotheek én een overbruggingskrediet. Dit betekent dat u hogere maandlasten krijgt. Kunt u deze betalen, ook als uw woning pas veel later wordt verkocht? Uw adviseur zal met u bekijken of zo’n hogere maandlast verantwoord is.  

Looptijd: De looptijd van een overbruggingskrediet kan variëren van 6 maanden tot 2 jaar. Het overbruggingskrediet moet voor de einddatum zijn afgelost. Uw woning moet dan verkocht zijn. Lukt dit niet, dan zult u moeten onderzoeken of u het overbruggingskrediet kunt verlengen. 

Vraag advies

Het is niet vanzelfsprekend dat u een overbruggingskrediet kunt krijgen. Spreek daarom op tijd met uw adviseur over uw mogelijkheden en vraag om een berekening van uw maandlasten. Dan weet u of u al op zoek kunt naar uw nieuwe woning. 

Over de auteur

Clasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. "Vraag advies; het is niet vanzelfsprekend dat u een overbruggingskrediet kunt krijgen. Spreek daarom op tijd met uw adviseur over uw mogelijkheden en vraag om een berekening van uw maandlasten. Dan weet u of u al op zoek kunt naar uw nieuwe woning."

Clasien Ouderdorp - Vereniging Eigen Huis