Experts over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Hypotheek voor zzp'ers

Geplaatst op 21 jun 2016 , bijgewerkt 19 dec 2016, 00:00

U heeft geen vast contract? Of u werkt als zzp’er? En u bent ook nog eens starter met minder eigen kapitaal? Dan is het lastiger om de financiering rond te krijgen, maar het kan wel. Erik Schipper, hypothecair planner bij Vereniging Eigen Huis, legt uit hoe.

U heeft een tijdelijk contract?

Een tijdelijk contract betekent niet dat u geen hypotheek kunt krijgen. Tip: vraag uw werkgever om een intentieverklaring. Hierin geeft hij aan dat hij van plan is om u in vaste dienst te nemen. Tenminste, bij gelijkblijvende en ongewijzigde omstandigheden na afloop van uw tijdelijk contract.

Wanneer u zo’n intentieverklaring heeft, neemt de hypotheekverstrekker uw volledige inkomen mee in de bepaling van uw maximale hypotheek. Let erop dat veel geldverstrekkers tegenwoordig eisen dat u wel minimaal drie maanden in dienst bent bij uw werkgever, voordat ze een intentieverklaring accepteren.

U heeft een tijdelijk contract of meerdere contracten?

Dan wordt u beoordeeld als flexwerker. De hypotheekverstrekker kijkt naar wat u gemiddeld in de laatste drie kalenderjaren heeft verdiend. Met een belangrijke uitzondering: als u in het laatste jaar minder heeft verdiend dan in de eerste twee jaar, dan gaat hij uit van het laatste bedrag.

U werkt als uitzendkracht?

U heeft een baant via een uitzendbureau? Speciaal voor flexwerkers bestaat er tegenwoordig een perspectiefverklaring. Dat is eigenlijk een verklaring van vertrouwen waarin een uitzendorganisatie aangeeft dat u goede kansen heeft op werk. Wat daarin meespeelt: uw opleiding, werkervaring, competenties, functie, flexibiliteit, woon- en werkregio en de werkgelegenheid op de arbeidsmarkt.

De perspectiefverklaring begon als een proef van Vereniging Eigen Huis, Randstad en Obvion. Maar inmiddels komen ook uitzendkrachten van Tempo Team en Yacht ervoor in aanmerking. Met de perspectiefverklaring komt u sinds eind november 2015 in aanmerking voor een hypotheek bij Rabobank, ABN Amro, ING, SNS Bank, Aegon en Florius.

U bent zzp’er?

Als u als zzp’er een huis wilt kopen, controleert de bank normaal gesproken het gemiddelde van uw netto winstcijfers van de afgelopen drie kalenderjaren. Maar wat als uw bedrijf minder lang bestaat?

Gelukkig bieden steeds meer banken ook dan hypotheekmogelijkheden. Maar als het gaat om een jaar of twee jaar, dan kunt u vaak wel minder lenen: de bank berekent op basis van een deel van uw inkomsten.

Daarnaast wordt beoordeeld wat de prognose voor het komende jaar is en in welke branche u werkzaam bent. En ook hoe uw privésituatie eruitziet. Heeft u bijvoorbeeld schulden?

Vraag om advies

De verschillende banken hanteren verschillende normen bij het toekennen van een hypotheek zonder vast inkomen. En de vraag wel of geen hypotheek is altijd afhankelijk van uw persoonlijke situatie: van hoeveel u verdient, hoeveel spaargeld u heeft, de hoogte van de hypotheekrente en de waarde van een woning. Vraag daarom altijd om advies op maat bij een adviseur.

Over de auteur

Erik Schipper is Hypotheekadviseur Vereniging Eigen Huis. "Een tijdelijk contract betekent niet dat je geen hypotheek kunt krijgen. Tip: vraag je werkgever om een intentieverklaring. Hierin geeft hij aan dat hij van plan is om jou in vaste dienst te nemen. Tenminste, bij gelijkblijvende en ongewijzigde omstandigheden na afloop van jouw tijdelijk contract."

VEH_EvR_A9A6369-Erik-Schipper 150x190