Experts over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Wat een bouwkundige keuring u oplevert

Geplaatst op 21 jun 2016 , bijgewerkt 12 aug 2016, 00:00

U ziet zichzelf er al helemaal wonen. Wat een ruimte! U bent zo enthousiast over de woning dat u tijdens de bezichtiging al direct nadenkt over de inrichting. Maar heeft u die scheur in de buitenmuur ook gezien? Of opgemerkt dat het hout bij het kozijn rot is? Als u op een roze wolk leeft, ziet u misschien achterstallig onderhoud over het hoofd. Maar dit kan natuurlijk ook komen doordat u de technische kennis mist. Een bouwkundige van de Vereniging Eigen Huis weet wel waar u op moet letten.

Een bouwkundige keuring: weet wat u koopt

Het kopen van een huis is een hele uitgave. Een onafhankelijke bouwtechnische keuring helpt u te voorkomen dat u teveel betaalt of een aankoop doet waar u uiteindelijk spijt van krijgt. Het gaat om een visuele controle. Van boven naar beneden. Van binnen naar buiten. Bij de woningopname maakt de expert samen met kopers een ronde door de woning, bespreekt hij ter plekke kort de gebreken en ontvangt de koper na afloop een gedetailleerd verslag met foto’s. U krijgt dan een inschatting van de kosten die u als koper direct moet maken om zaken zoals houtrot aan te pakken. En daarnaast kosten die u op korte termijn gaat maken zoals schilderwerk of een ketel die zijn einde nadert.

Waar u rekening mee houdt

Besef dat elk huis anders is, dus ook het type gebreken die u er tegenkomt. Gelukkig heeft een keurder veel kennis en ervaring over veel verschillende type woningen van een bepaald bouwjaar. Daardoor weten we toch waar we bij uw woning extra op moeten letten. Bij een oud huis met veel hout is de kans op houtrot bijvoorbeeld groter. Bij een huis uit de jaren ’50 is een grotere kans op asbest en bij een woning uit de jaren ’70 letten we extra op betonrot. En u zou het niet verwachten maar er zijn woningen die rond 2000 zijn opgeleverd die nu al houtrot in de vurenhouten kozijnen hebben. Daar kunt u maar beter op tijd bij zijn.

Over de auteur

John Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis. "Het kopen van een huis is een hele uitgave. Een onafhankelijke bouwtechnische keuring helpt u te voorkomen dat u teveel betaalt of een aankoop doet waar u uiteindelijk spijt van krijgt. Het gaat om een visuele controle. Van boven naar beneden. Van binnen naar buiten."

John Kersemakers -  Vereniging Eigen Huis