Experts over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Trends en ontwikkelingen op de energiemarkt

Geplaatst op 05 aug 2016 , bijgewerkt 27 jan 2017, 00:00

Ook in 2016 kwam de Europese zonnesector in juni bij elkaar in München voor wat bekend staat als de grootste Europese beurs op het gebied van zonne-energie en aanverwante producten. Dit jaar een jubileum editie in verband met het 25-jarig bestaan, wat direct aantoont dat zonne-energie echt geen jonge innovatie meer is.

Opslag

Meest opvallende trend is dat er nog steeds nieuwe oplossingen voor de opslag van zonne-energie gevonden worden. Dit jaar was het deel van de beurs wat zich specifiek richtte op opslag (voor het derde jaar) weer groter dan de jaren ervoor (aantal stands met ruim 40% toegenomen). Terwijl opslag in Nederland nog in de kinderschoenen staat omdat het financiële rendement nog te laag is, is dat in andere landen (zoals Duitsland en Italië) een heel ander verhaal. Naast de al bekende Tesla, pakte bijvoorbeeld ook Mercedes groot uit. 

Mobiliteit

Zoals ook op de Nederlandse wegen te zien is, is ook elektrisch rijden steeds meer in opkomst. Waarbij overigens moet worden opgemerkt dat voor mijn elektrische plug-in hybride nog geen laadpalen op de beurs waren (klein puntje van kritiek ;-)). Op de beurs kwam mobiliteit vooral terug in de combinatie-oplossing (opslag, laadinfrastructuur en zonnepanelen). Wel was duidelijk te zien dat de gekozen oplossingsrichtingen nog ver uit elkaar liggen.

Solar zelf

De dominantie van een aantal merken op het gebied van modules en omvormers op de Europese markt was duidelijk merkbaar. Deze partijen pakten groots uit met hun stands, die erg druk bezocht werden. Ook de door ons gebruikte merken module en omvormer merken waren aanwezig (Trina, JA, Canadian, Growatt en Solaredge). Opnieuw lieten de module leveranciers zien dat ze blijven ontwikkelen op vermogen, maar dat we op korte termijn nog geen revolutionaire financieel rendabele ontwikkelingen hoeven te verwachten. Hetzelfde was te zien bij de omvormers, met wel verbeteringen in rendement. Als men niet focust op financieel rendement maar bijvoorbeeld op esthetiek, zijn er wel modules beschikbaar in elke kleur van de regenboog. 

Kwaliteit

De aandacht voor kwaliteit neemt ook steeds verder toe. Dit was ook een van de belangrijke thema’s op een ander congres wat gelijktijdig in München was. Denk aan: welke materialen kies je? Wat zijn garanties waard? Welke meetsystemen zijn noodzakelijk? Met andere woorden: hoe kies je nu echt het allerbeste systeem?

Al met al een zeer interessante beurs, waar ook vooral in informele setting veel marktgeheimen naar voren kwamen die zeer interessant zijn voor de toekomst. Ik kijk nu al uit naar de Intersolar beurs van 2017 (31 mei -2 juni), maar eerst nog de wat kleinere Nederlandse varianten (voor data zie hieronder). Dit ook, omdat ik op de terugweg lang in de file heb gestaan vanwege een wegafsluiting op de beruchte A3.

Komende beurzen:

Over de auteur

Erik Bijl is zonne-expert bij Vereniging Eigen Huis.

Erik Bijl, expert zonnepanelen Vereniging Eigen Huis