Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Overbruggingskrediet, eenvoudig of niet?

Geplaatst op 02 aug 2017 , bijgewerkt 02 aug 2017, 10:00

U wilt een ander huis kopen en heeft daarvoor geld nodig dat vrijkomt uit de verkoop van uw huidige woning. Wat als deze nog niet is verkocht? Kunt u dan toch een stap maken? Dat kan met een overbruggingskrediet. Financieel specialist Clasien Ouderdorp legt uit.

Regelmatig krijg ik vragen van leden over het overbruggingskrediet, ook wel overbruggingshypotheek: wat is het precies en waar moet ik op letten? Eigenlijk is een overbruggingskrediet niet meer dan een tijdelijke lening die u gebruikt voor het kopen van een ander huis. 

Geen boete, wel renteaftrek

Mag u het overbruggingskrediet ook ergens anders voor gebruiken? Nee, zodra uw huidige woning is verkocht, moet u de overbruggingshypotheek direct aflossen. Aflossen kan zonder boete, omdat de rente niet voor langere tijd wordt vastgelegd. De rente is aftrekbaar.

Rekenvoorbeeld overbruggingskrediet

Vraagprijs huidige woning € 250.000
Hypotheek € 150.000 -/-
Beschikbaar bij verkoop € 100.000
Koopprijs nieuwe woning € 350.000
Overbruggingskrediet  € 100.000 
Nieuwe hypotheek € 250.000 +/+
Totaal € 350.000

Geldverstrekkers houden er niet van

Werkt een overbruggingskrediet nou zo simpel als in bovenstaand voorbeeld? Nee, lang niet altijd. Houd rekening met de volgende punten:

  • De aanvraag: geldverstrekkers zijn terughoudend bij het verstrekken van overbruggingskredieten; te bewerkelijk en soms risicovol. Vraag het krediet aan bij de geldverstrekker van uw nieuwe hypotheek. Alleen een overbruggingskrediet nodig? Probeer het dan eerst bij uw eigen bank.
  • De hoogte van het overbruggingskrediet: wanneer uw oude woning op papier al is verkocht, krijgt u meer overbruggingskrediet dan wanneer uw woning nog te koop staat. Uw geldverstrekker houdt dan rekening met een lagere verkoopprijs, waardoor het overbruggingskrediet ook lager wordt.
  • Maandlasten: in het voorbeeld ziet u een lopende hypotheek, een nieuwe hypotheek én een overbruggingskrediet. Dit betekent hogere maandlasten. Bekijk met een adviseur of deze kunt betalen, ook als uw woning pas veel later wordt verkocht. 
  • Looptijd: de looptijd van een overbruggingskrediet kan variëren van 6 maanden tot 2 jaar. Het overbruggingskrediet moet voor de einddatum zijn afgelost. Uw woning moet dan verkocht zijn. Lukt dit niet, onderzoek dan of u het overbruggingskrediet kunt verlengen. 

Vraag advies

Omdat het niet altijd eenvoudig is een overbruggingskrediet te regelen, raad ik leden altijd aan om op tijd met een adviseur te gaan praten. Bespreek de mogelijkheden en vraag om een berekening van uw maandlasten. Zo weet u zeker of u straks zorgeloos een verhuizing kunt gaan plannen!

Over de auteur

Clasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Een andere woning kopen is spannend. Er komt veel bij kijken. Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt zeker ook voor de financiering.’