Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Overdrachtsbelasting: 2 % of 6 %?

Geplaatst op 09 aug 2017 , bijgewerkt 09 aug 2017, 09:00

Regelmatig kloppen leden bij ons aan met vragen over de overdrachtsbelasting. Wanneer moet er nu 2 % en wanneer 6 % overdrachtsbelasting betaald worden bij de overdracht van een woning? Onze fiscaal jurist Tjalling Letterie weet hoe het zit.

Gaat het om een woning?, is de grote vraag om erachter te komen of u 2 of 6 % overdrachtsbelasting moet betalen. De overdracht van een woning is namelijk belast met 2 %. Voor andere panden dan woningen geldt 6 % overdrachtsbelasting.

Regulier of bijzonder

Maar hoe weet u nu welk soort pand u koopt? Bij een reguliere woning of regulier appartement is het wel duidelijk, bij de zogenoemde ‘bijzondere panden’ niet. Zelfs de notaris en de belastingdienst verschillen vaak van mening over de vraag of er nu een woning wordt gekocht of niet.

Zelfs de notaris en de belastingdienst zijn het vaak niet eens

Wat zijn dan bijzondere panden? Als fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis heb ik er al heel wat voorbij zien komen. Denk aan een oud schoolgebouw of een oude kerk die wordt omgebouwd tot één of meer woningen. Of aan zo’n statig 19de-eeuws herenhuis dat al jaren in gebruik is als tandartspraktijk of advocatenkantoor. Of de ‘deel’ van een boerderij.

Was het pand ooit een woning?

In de wet waarin de overdrachtsbelasting is geregeld, staat helaas niet helder omschreven wanneer er sprake is van een woning. Gelukkig hebben rechters in een aantal uitspraken wel drie vrij duidelijke aanknopingspunten gegeven:

  • Het pand moet in het verleden ooit als woning in gebruik zijn geweest of met die doelstelling zijn gebouwd;
  • In het bestemmingsplan moet staan dat het pand een woonbestemming heeft;
  • Het pand moet met slechts geringe bouwkundige aanpassingen weer zijn om te bouwen tot een woning.

Bent u van plan een bijzonder pand te kopen? Dan zijn deze criteria handig om in uw achterhoofd te houden.

En die tandartspraktijk? Dat was volgens de rechter een woning. De praktijkruimte werd leeggehaald, de receptiebalie verwijderd en verder hoefde er niet zo gek veel te gebeuren voordat de schilder en stukadoor aan de slag konden.

Over de auteur

Tjalling Letterie is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. 'Houd als huiseigenaar uw belastingzaken goed in de gaten.'