Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Asbestdaken straks verboden

Geplaatst op 16 aug 2017 , bijgewerkt 16 aug 2017, 10:00

Vanaf 31 december 2024 zijn asbestdaken verboden. Maar veel mensen weten niet dat het asbestverbod eraan komt. En wie er wel mee aan de slag gaat, loopt tegen allerlei problemen aan. Bouwkundig specialist John Kersemakers belicht de ins en outs.

Het 'asbestdakenbesluit 2024' is een feit. In Oktober 2018 is daarover een wetsvoorstel door de Tweede Kamer aangenomen. Waarom is dit besluit om asbest te verbieden genomen? Door weersinvloeden verweren asbestplaten en komen kleine asbestdeeltjes vrij. En die zijn schadelijk voor de gezondheid. De laatste asbestdaken zijn in 1993 aangebracht. 

Uit onderzoek van Milieu centraal blijkt dat ruim driekwart van de Nederlanders niet weet dat het asbestverbod eraan komt. Degenen die wel met asbestsanering willen beginnen, lopen tegen allerlei organisatorische en financiële problemen aan.

Van schuurtjes tot hele daken 

Asbestgolfplaten op een schuurtje vervangen lukt nog wel. Maar het vervangen van hele daken van rijtjeswoningen is een uitdaging. Bewoners hebben geen geld, gaan toch binnenkort verhuizen of zijn op een leeftijd dat het hun tijd wel zal duren. Het regelen van asbestverwijdering komt nu vaak op de schouders te liggen van enkele bewoners in de wijk. 

De meeste mensen hebben geen duizenden euro’s op de bank staan voor het vervangen van een dak. En, een belangrijke vraag waar we nu nog geen antwoord op weten: is een asbestdak na 31 december 2024 nog wel verzekerd bij brand? 

Asbest en subsidie

Huiseigenaren kunnen subsidie aanvragen voor asbestsanering bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 

Gaan we het redden, alle daken in 2025 asbestvrij? Dat is nog maar de vraag; de asbestverwijdering verloopt langzaam. Ik vermoed dat het nog een hele uitdaging wordt. Mijn advies: regel asbestsanering zo snel mogelijk. De kans is groot dat de kosten om asbest te verwijderen dichter bij 2025 alleen maar gaan oplopen. 

Meer informatie

Over de auteur

John Kersemakers -  Vereniging Eigen HuisJohn Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Regel asbestsanering zo snel mogelijk; wij verwachten dat de kosten dichter bij 2024 gaan stijgen.’