Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Hypotheek met een negatieve BKR-registratie

Geplaatst op 30 aug 2017 , bijgewerkt 30 aug 2017, 12:00

Een hypotheek afsluiten met een negatieve BKR-registratie, kan dat? Financieel specialist Karin Boog legt uit hoe het zit.

Een paar weken geleden las ik het NRC-artikel 'Helaas, geen nieuw huis dankzij BKR', over Maria en haar partner. Het stel staat negatief geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie door een krediet bij H&M en krijgt hierdoor de hypotheek niet rond. 

Het verhaal triggerde mij om eens naar de acceptatievoorwaarden van hypotheekverstrekkers te kijken. Elke hypotheekverstrekker heeft een zogenoemde ‘acceptatiegids’ waarin staat hoe wordt omgegaan met BKR-registraties.

Bekijk hoe hypotheekverstrekkers omgaan met een BKR-registratie

BKR-codering maakt verschil

Wat blijkt, bij veel hypotheekverstrekkers is een hypotheek afsluiten met een negatieve BKR-registratie gewoon mogelijk. Minimale voorwaarde is wel dat er een herstelcode vermeld staat en/of het krediet is afbetaald. Daarnaast is de BKR-codering die bij de registratie hoort belangrijk. Wie bijvoorbeeld een A of een A1-codering met een herstelcode heeft (de A staat voor achterstand, A1 betekent dat er een afbetalingsregeling is getroffen), kan meestal zonder problemen een hypotheek afsluiten. 

Is er een A2-codering (het krediet is opgeëist, de kredietverstrekker wil het geld in één keer terug), zoals bij Maria en haar partner, dan is het rondkrijgen van een hypotheek veel moeilijker.

BKR-registratie, hoe werkt het?

Wanneer krijgt u een negatieve BKR-registratie achter uw naam? Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een te late betaling van rente of aflossing op een krediet. Een kredietverstrekker meldt dit bij het BKR, die vervolgens een achterstandscodering bij dit krediet plaatst. Wie enkele maanden achterloopt met de terugbetaling van een lening, krijgt een A-code. Het verschilt per kredietsoort na hoeveel tijd een achterstand wordt gemeld.

Is de achterstand weggewerkt, dan komt er een H van herstel bij de codering te staan. Een hypotheek afsluiten is dan weer mogelijk.

Nieuwe geldverstrekkers zijn streng

Veel nieuwe geldverstrekkers zijn echter streng en accepteren zelfs geen A-coderingen, ook niet als er een herstelcode is en/of wanneer het krediet al is terugbetaald; de investeerders achter deze hypotheken willen geen enkel risico lopen. En een BKR-codering blijft nog maar liefst vijf jaar zichtbaar.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Als vereniging vinden wij dat alle hypotheekverstrekkers een hypotheek niet moeten afwijzen alleen op basis van een negatieve BKR-registratie. Zij zouden moeten kijken naar het verhaal achter de BKR-registratie en dus maatwerk moeten leveren.

Negatieve BKR-registratie wegwerken

Wat kunt u het beste doen wanneer u een hypotheek wilt afsluiten en een negatieve BKR-registratie heeft? U kunt de achterstand zo snel mogelijk weg werken. En is de registratie onterecht kunt u ook een aanvraag doen om de registratie te laten verwijderen. Dit kan via de kredietverstrekker, geschillencommissie of de rechter die een uitspraak doet. De mogelijkheden voor de aanvraag van een hypotheek worden dan veel groter. 

Over de auteur

Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Ik adviseer mensen om al vóór het hypotheekgesprek een BKR-uitdraai op te vragen. Zo weet u op tijd wat uw financiële situatie is en kunt u nog actie ondernemen.’