Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

VvE’s moeten sparen

Geplaatst op 30 aug 2017 , bijgewerkt 18 nov 2020, 14:00

Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) moesten met ingang van 1 januari 2018 serieus gaan sparen in het reservefonds. Hoe zit dat precies? Jurist Arianne Timmerman legt uit.

Maandagmorgen half negen. Mijn mailbox zit vol met vragen over de nieuwe wet voor de VvE. De wet ‘Verbetering functioneren verenigingen van eigenaars’, zoals deze zo mooi heet. De vragen variëren van: ‘Hoeveel moeten we nu reserveren?’ tot ‘Wij hebben geen actieve VvE, wat moeten we nu doen?’ en ‘Gaat mijn appartement straks beter verkopen als het reservefonds goed gevuld is?’. 

Wat doet een VvE?

Als eigenaar van een appartement bent u automatisch lid van een VvE. De VvE zorgt onder meer voor het onderhoud aan de gemeenschappelijke onderdelen van het appartementencomplex. Denk aan het dak en het trappenhuis. Appartementseigenaren betalen hiervoor een maandelijks bedrag aan de VvE. 

Hoe zit het met het reservefonds?

Al sinds 2005 staat in de wet dat een VvE verplicht is om een reservefonds te hebben. Het geld in dit fonds is bedoeld voor onderhoud. Alleen, in de wet staat niet hoevéél de VvE moet sparen. Het gevolg: veel VvE’s ‘slapen’; zij reserveren niet en doen niet aan onderhoud. 

De nieuwe wet, die 1 januari 2018 in werking is getreden, moet ervoor zorgen dat VvE’s wakker worden; VvE’s moeten het reservefonds verplicht gaan vullen. Een goede zaak, want een goed onderhouden appartement is prettig wonen en in de toekomst beter te verkopen. VvE’s krijgen drie jaar de tijd om voldoende geld in de verplichte spaarpot te hebben. Dit betekent dat op 1 januari 2021 alle VvE’s in Nederland hun zaakjes op orde moeten hebben.

Mjop of herbouwwaarde?

Het reservefonds vullen kan volgens de wet op twee manieren: op basis van een meerjarenonderhoudsplan (mjop) – hierin staat welk onderhoud op welke termijn nodig is en wat dit gaat kosten – of op basis van 0,5 % van de herbouwwaarde van het appartementencomplex. VvE’s krijgen volgens de wet drie jaar de tijd om aan deze verplichtingen te voldoen.

Wat is nu de beste keuze? Sparen op basis van een mjop of op basis van 0,5 % van de herbouwwaarde? Mijn advies: reserveer op basis van een mjop, dan heeft u het beste inzicht in welk onderhoud op welke termijn te verwachten is en tegen welke kosten. En: hoe beter uw appartement is onderhouden, hoe beter het zijn waarde behoudt en verkoopt in de toekomst.

Over de auteur

Arianne Timmerman - Vereniging Eigen HuisArianne Timmerman is jurist bij Vereniging Eigen Huis. 'Het is belangrijk dat een VvE spaart en onderhoud pleegt; zo komt u als appartementseigenaar niet voor vervelende verrassingen te staan.'