Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Prinsjesdag 2017

Geplaatst op 06 sep 2017 , bijgewerkt 06 sep 2017, 13:00

Wat gaat er volgend jaar allemaal veranderen op belastinggebied? Als vereniging voor huiseigenaren zitten we er bovenop. Onze fiscaal jurist Bobby Raghoenath blikt vast vooruit naar volgend jaar.

Als fiscalist bij Vereniging Eigen Huis heb ik er m’n handen vol aan, de ingewikkelde fiscale regeltjes en uitzonderingen waar huizenbezitters mee te maken krijgen.

Sinds de introductie van de aflossingseisen en het fiscale overgangsrecht in 2013 is het er niet eenvoudiger op geworden. Ik krijg regelmatig ingewikkelde vraagstukken van leden voor mijn kiezen, waar de huidige wet- en regelgeving ook geen, of geen helder, antwoord op heeft. 

Aan ons de taak om de ingewikkelde regeltjes en plannen van de overheid te vertalen naar heldere informatie en begrijpelijk advies. Bijvoorbeeld rondom Prinsjesdag, hét moment waarop de belastingplannen voor het volgende kalenderjaar bekend worden gemaakt. Drie veranderingen voor 2018 staan vast. Welke zijn dat?

1. Maximale hypotheek omlaag

De maximale lening voor een woning daalt van 101 % naar 100 % van de waarde van de woning. Wie een huis koopt, moet in 2018 dus een groter deel van de bijkomende kosten zelf betalen. Denk aan de overdrachtsbelasting en financieringskosten. 

2. Renteaftrek in 2018 verder beperkt

De hypotheekrenteaftrek wordt per 1 januari 2018 verder beperkt. In 2017 is het maximale tarief waartegen de rente aftrekbaar is 50 %. In 2018 is dat 49,5%. Deze maatregel raakt alleen huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten. In 2017 zijn dat huiseigenaren met een belastbaar jaarinkomen boven de € 67.072.

3. Restschulden in 2018 niet meer aftrekbaar

Rente en kosten van restschulden, die per 1 januari 2018 ontstaan door de verkoop van een woning, zijn niet meer aftrekbaar in box 1. 

Uw belang voorop

Wat 2018 nog meer brengt voor de huizenbezitter, weten we op Prinsjesdag. Mijn collega’s en ik gaan daarna direct aan de slag om de ingewikkelde plannen te vertalen naar wat deze voor u, als huiseigenaar betekenen. En dat niet alleen. Zijn we van mening dat uw belang onvoldoende tot zijn recht komt? Dan schromen wij ook zeker niet om dat geluid te laten horen. Houd onze ontwikkelingen op de Prinsjesdag pagina in de gaten! 

Over de auteur

Bobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Wees u bewust van uw fiscale positie. Een goede voorbereiding is het halve werk.’