Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Makelaars meten met verschillende maten

Geplaatst op 22 sep 2017 , bijgewerkt 22 sep 2017, 09:48

Plaats, prijsklasse, woonoppervlakte: het zijn zoekcriteria die een potentiële huizenkoper kan invullen op Funda. Maar met die woonoppervlakte gaat het nog weleens mis, weet onze jurist Corine Jansen.

Makelaars scheppen soms een te rooskleurig beeld van de oppervlakte van een woning. Als jurist bij Vereniging Eigen Huis hoor ik regelmatig dat een opgegeven woonoppervlakte niet klopt met de werkelijkheid. Dit kan heel snel na de koop al blijken. Bijvoorbeeld als in het taxatierapport een kleiner woonoppervlakte staat dan op Funda en in de verkoopbrochure.

Maar het kan ook jaren duren voordat een koper hierachter komt. Bijvoorbeeld wanneer zijn huis in de verkoop gaat en de verkopend makelaar de woning wél goed opmeet.

‘Meetinstructie’ makelaars

Makelaars meten dus met verschillende maten. En dat terwijl in 2010 de ‘Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen’ is opgesteld door makelaarsorganisaties NVM, VBO Makelaar en VastgoedPRO, samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Waarderingskamer. 

Het doel van de Meetinstructie: de woonoppervlakte op een eenduidige manier meten. Je zou denken dat er sindsdien dus niet zo veel meer misgaat met het bepalen van de woonoppervlakte, maar niets is minder waar.

Rechtszaak: makelaar aansprakelijk

Aan het begin van 2017 kwam een dergelijke ‘woonoppervlakte-zaak’ voor de rechter. De eisende partij kocht in september 2010 een woning met een woonoppervlakte van ca. 80 m2 voor € 415.000. In 2014 liet de persoon in kwestie de woning wegens een voorgenomen verkoop inmeten. De oppervlakte bleek slechts 71 m2 te zijn en de woning werd voor € 374.000 verkocht. 

De eiser stelde de NVM-makelaar die de woning in 2010 in de verkoop zette aansprakelijk. En omdat de makelaar niet volgens de Meetinstructie had gemeten, oordeelde het Hof in Amsterdam dat de makelaar inderdaad aansprakelijk was. Omdat naast de woonoppervlakte ook andere factoren meetellen voor de koopprijs, kon de schade niet exact worden vastgesteld. Deze werd geschat op € 10.000.

Koper moet makelaar kunnen vertrouwen

Terecht dat de makelaar in bovengenoemde zaak aansprakelijk is. Door deze uitspraak verwacht ik dat makelaars voortaan zorgvuldiger om zullen gaan met het meten van woonoppervlaktes. Een koper moet er toch op kunnen vertrouwen dat de verkopend makelaar de woning goed inmeet?

Meer informatie

Over de auteur

Corine Jansen - Vereniging Eigen HuisCorine Jansen is jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Ik verwacht dat meer huiseigenaren de komende tijd tot de ontdekking komen dat zij minder vierkante meters bezitten dan ze denken.’