Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Voorkom inbraak: beveilig tot de 'kern'

Geplaatst op 06 okt 2017 , bijgewerkt 06 okt 2017, 10:30

Wie het wel eens heeft meegemaakt zal het niet snel vergeten: een inbraak in je woning. Zelf maakte bouwkundig specialist Jan Roelof Hoving het zo’n 20 jaar geleden mee, maar hij weet het nog als de dag van gisteren. 

Na een verjaardag kwam ik thuis en stonden alle ramen en deuren open. Ik dacht eerst nog: zijn we die vergeten af te sluiten? Totdat ik de woning inliep. Alle lades stonden open, spullen lagen verspreid door het huis, een eenzame kamerplant stond voor de tuindeur op een stoel. 

Mijn eerste reactie was verbazing. Daarna viel het kwartje en besefte ik: er is ingebroken. Met een schroevendraaier had de inbreker binnen een paar seconden mijn tuindeur geforceerd. Iets wat ik met goed hang- en sluitwerk had kunnen voorkomen.

 
Inbrekers verzinnen steeds nieuwe manieren om een huis binnen te komen. Schakel een Politiekeurmerk Veilig Wonen expert in om uw woning te beveiligen.
Jan Roelof Hoving
Gelegenheidsinbrekers

Tegenwoordig zijn in de bouwregels voor nieuwbouwwoningen eisen opgenomen tegen inbraak. Zo mag iemand bij gemakkelijk bereikbare kozijnen niet binnen 3 minuten binnenkomen met behulp van eenvoudig gereedschap. Het grootste deel van de inbraken wordt namelijk gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Ze lopen langs en zien toevallig een mogelijkheid om snel binnen te komen.  

Nieuwste inbrekerstechniek: kerntrekken

Maar de techniek staat niet stil. Inbrekers verzinnen steeds nieuwe manieren om toch snel een huis binnen te dringen. De laatste jaren wordt bijvoorbeeld vaak ingebroken met behulp van de cilinderkerntrekmethode. Hierbij draaien inbrekers een schroef in het slot, waarna ze met speciaal gereedschap de cilinder kapot trekken en de deur simpel kunnen openen. Reden om de eisen aan te scherpen. 

Wat kunt u zelf doen?

Nieuwbouwwoningen waarvan na 1 januari  2016 vergunning is aangevraagd, moeten tegen kerntrekken beveiligd zijn. Zelf kunt u dit ook achteraf doen. Er zijn twee manieren: voorzie de deurschilden van een kerntrekbeveiliging of investeer in nieuwe cilinders die hiertegen bestand zijn.

De deurschilden zijn te herkennen aan een los ovalen kapje over de cilinder en moeten voorzien van het SKG ***®logo. Bij cilinders is de herkenning lastiger. Alle nieuw geproduceerde cilinders  voorzien van het SKG ***®logo zijn beveiligd tegen kerntrekken. Oudere cilinders met het SKG ***® logo zijn dat niet altijd. 

Veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging

Kwijt

Na mijn inbraak heb ik gelijk deugdelijk hang- en sluitwerk gemonteerd om herhaling te voorkomen. En dankzij mijn verzekering heb ik alle gestolen spullen kunnen vervangen. Maar de eerste videobeelden van mijn dochter, die ben ik helaas kwijtgeraakt.

Over de auteur

Jan Roelof Hoving is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis.