Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Klaar voor de start?

Geplaatst op 17 okt 2017 , bijgewerkt 17 okt 2017, 11:00

Starters voeren een ongelijke strijd op de woningmarkt. Wie voor het eerst een huis wil kopen, heeft vaak het nakijken. Wat is er aan de hand? Maak je als starter nog wel kans op de huizenmarkt? Beleidsadviseur woningmarkt Maud Weide legt uit.

Waar het vijf jaar geleden niet ‘cool’ was om tijdens een feestje te vertellen dat je een huis had gekocht, gaat het op dit moment nergens anders over. Een paar jaar geleden kwam de omslag. Je kreeg te horen dat het een goede tijd was om te kopen: lage hypotheekrente, (toen nog) lage huizenprijzen en veel keuze. Zelfs diegenen die nog geen koopplan hadden, kwamen in actie.

Overspannen huizenmarkt

Niemand wilde deze kans mislopen, waardoor we ons in grote getalen begaven op de huizenmarkt. Zelf heb ik in 2015 net op tijd een huis kunnen kopen in Amersfoort. In Amsterdam kon ik toen als starter al geen geschikt huis meer vinden tegen een redelijke prijs.

Nu, twee jaar later, ervaren vrienden dit ook in Amersfoort. De huizenprijzen stijgen en het aanbod neemt drastisch af. Van een echte ‘markt’ is in een steeds groter deel van het land geen sprake meer.

Drempels voor starters

Als Vereniging Eigen Huis komen wij op voor huiseigenaren, maar ook voor potentiële huizenkopers. Met een kwalitatief onderzoek onder starters hebben we in beeld gebracht welke drempels zij ervaren bij toetreding op de woningmarkt.

Starters ervaren een ongelijke strijd. Diegene met een huis als ruilmiddel, geeft samen met de particuliere belegger, de starter het nakijken. Eén van de starters verwoordde het als volgt: ‘In een biedingsoorlog win je het nooit van die investeerders’. Een ander gaf aan: ‘De markt is echt hartstikke ziek. Dan schuifel je dus met twintig anderen door zo’n woninkje heen. Absurd toch’.

Naast de financiële middelen, beschikken doorstromers en particuliere beleggers vaak ook over de ervaring om een huis te kopen. Als starter begeef je jezelf op een onbekend terrein. Veel gehoord: ‘Iedereen zegt wat anders’, ‘Wie kun je vertrouwen?’ en ‘Het is je grootste aankoop ooit’.

Geen koopwoning zonder eigen geld

Vanaf 2018 kun je maximaal het bedrag lenen dat de woning volgens taxatie waard is. Zonder eigen geld, geen koopwoning. Starters zijn zich ervan bewust dat ze zonder spaarpot geen kans maken. Maar sparen voor een koophuis is niet makkelijk met de huidige lage rentes.

'We laten ons niet kennen'

De uitkomsten van dit onderzoek waren input voor een Rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Daar hebben wij de stem van de starters laten horen en punten aangedragen hoe de Rijksoverheid de kansen voor starters kan vergroten. Want de starters geven niet op. ‘We laten ons niet kennen, we gaan gewoon maar door, want wie niet tegen zijn verlies kan…’

Over de auteur

VEH_Maud_EvR_A9A1310Maud Weide is beleidsadviseur woningmarkt. ‘De gesprekken met starters waren herkenbaar. Ik zou toekomstige starters willen meegeven op tijd te beginnen met sparen en in gesprek te gaan met een financieel expert. Belangrijkste tip: neem geen overhaaste beslissingen door "fear of missing out".'