Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Check uw kapitaalverzekering

Geplaatst op 25 okt 2017 , bijgewerkt 25 okt 2017, 16:00

Wat is een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW)? Hoe weet ik of ik er één heb? En waarom is het belangrijk om dit te weten? Veel van onze leden hebben vragen over de KEW. Niet zo gek, want het is lastige materie, weet onze fiscaal jurist Tjalling Letterie.

Het woord zegt het eigenlijk al: een Kapitaalverzekering Eigen Woning is een verzekering bedoeld om de eigenwoningschuld af te lossen.

Om erachter te komen of u zo’n verzekering heeft, kunt u de polis checken. Staat hier een zogenoemde KEW-clausule in? Oftewel, in bewoordingen: ‘U gebruikt de uitkering uit de verzekering om uw eigenwoningschuld af te lossen’? Dan heeft u een KEW.

‘Oude’ kapitaalverzekering

Staat de clausule niet in de polis, dan heeft u geen KEW, maar waarschijnlijk een reguliere kapitaalverzekering die in box 3 valt. Vaak is dat juist de bedoeling; kapitaalverzekeringen van vóór 15 september 1999 zijn namelijk vrij van belasting, niet alleen tijdens de looptijd van de verzekering, maar ook bij uitkering. En u heeft in box 3 meer bestedingsvrijheid; u bent niet wettelijk verplicht om met de uitkering de eigenwoningschuld af te lossen.

Bij kapitaalverzekeringen van ná 15 september 1999 is de belastingheffing anders. De uitkering wordt hierbij niet belast, maar u betaalt de belasting tijdens de looptijd; daarmee is een dergelijke kapitaalverzekering fiscaal gezien ongunstig.

Onverwachte belastingheffing

Waarom is het belangrijk te weten of u een KEW heeft of niet? Met name om onverwachte belastingheffing te voorkomen. Met het geld uit een KEW, die in box 1 valt, bent u verplicht uw eigenwoningschuld af te lossen. Gebruikt u de KEW niet voor aflossing, dan komt de Belastingdienst om de hoek kijken; het rendement uit zo’n polis is dan belast.

Een enkele keer gaat het fout. Een huiseigenaar denkt bijvoorbeeld een KEW te hebben, maar het blijkt om een reguliere kapitaalverzekering te gaan. Soms komt dat door een fout van de verzekeraar. En die kan daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Dit bleek eerder uit een uitspraak van het Kifid.

Laat uw polis nakijken

Moet u actie ondernemen? Mijn advies: laat uw polis nakijken door uw adviseur of verzekeraar en bespreek hoe u eventuele fiscale schade kunt voorkomen.

 Lees meer over de Kapitaalverzekering Eigen Woning

Over de auteur

Tjalling Letterie - Vereniging Eigen HuisTjalling Letterie is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Houd uw belastingzaken goed in de gaten.’