Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Niet tussen de oren, ventilatie

Geplaatst op 31 okt 2017 , bijgewerkt 31 okt 2017, 18:00

In de winterperiode gaat de kachel aan en gaan de ventilatieroosters dicht. Geen goede combinatie, weet bouwkundig specialist John Kersemakers.

Om het ’s nachts een beetje warm te krijgen, lag ik als klein jongetje onder een dikke stapel dekens. Ventilatie genoeg, in de jaren 30-woning van mijn ouders. Door alle gaten en kieren was het binnen misschien wel net zo koud als buiten.

Geen kieren, geen (natuurlijke) ventilatie

Vroeger ging ventileren bijna vanzelf. Maar de nieuwbouwhuizen van tegenwoordig zijn steeds kierdichter en worden dus niet meer op een natuurlijke manier geventileerd. Mede hierdoor kwam in jaren 70 mechanische ventilatie op de markt; vervuilde lucht wordt afgezogen en via ventilatieroosters komt de verse buitenlucht weer binnen. Daarvoor hadden we misschien een klepraampje dat open kon, maar dat was dan weer niet echt inbraakveilig.

Schimmels en beestjes

Waarom is ventilatie zo belangrijk? Zonder goede ventilatie neemt de luchtvochtigheid toe en wordt het vochtig en muf in huis. Een ideaal klimaat voor schimmels en huisstofmijt, die klachten kunnen veroorzaken als hoofdpijn, hoesten, allergieën en luchtwegaandoeningen. Een vochtig huis zorgt ook voor langdurig beslagen ramen en schimmel op de muren.

‘Even een raampje open’

‘Ik zet altijd wel even een raampje open’, zeggen mensen vaak. Maar luchten is iets anders dan ventileren. Het betekent 24 uur per dag de lucht verversen. Dus als de ventilatieroosters in de winter dichtgaan of nooit worden schoongemaakt, ligt een ongezond binnenklimaat op de loer.

Een dikke stapel dekens op mijn bed is nu niet meer nodig. Mijn jaren 60-huis is rondom goed geïsoleerd en de ramen en deuren zijn voorzien van goede tochtstrippen. Mijn advies: laat roosters open staan, open de ramen het liefst dagelijks minimaal een half uur en maak ventilatieroosters en het ventilatiesysteem regelmatig schoon. Schone lucht is nodig voor een gezond leefklimaat!

Over de auteur

John Kersemakers -  Vereniging Eigen HuisJohn Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘We brengen veel tijd door in huis, een gezond binnenklimaat is dus belangrijk.’