Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Positieve energie

Geplaatst op 06 nov 2017 , bijgewerkt 06 nov 2017, 17:00

Bij verduurzaming gaat het vaak over wat er nog moet gebeuren. Zoals in het regeerakkoord. Over CO2-uitstoot die nog miljarden kilo’s te hoog is. Over miljoenen woningen die nog van het gas af moeten. Maar zet dat ons aan tot energiebesparing?

Vooral het omgekeerde – wijzen op wat er al is gepresteerd – zet mensen aan tot duurzamer gedrag. Wie het gevoel heeft dat hij goed bezig is, al is het maar omdat hij korter doucht, is eerder geneigd meer groene maatregelen te nemen.

Dat zegt Linda Steg, hoogleraar omgevingspsychologie. Volgens haar gaat het milieu de meeste mensen heus aan het hart. Zozeer, dat consumenten in een interessant experiment met de bandenspanning van auto’s, eerder vielen voor milieuargumenten alleen, dan voor milieu- én financiële overwegingen.

Natuurlijk speelt geld een rol. Investeringen in verduurzaming zijn hoger dan de kosten van de doorsnee bandenwissel

Natuurlijk speelt geld een rol. En de investeringen in verduurzaming zijn hoger dan de kosten van de doorsnee bandenwissel. Daarom kan er nooit te veel geld in de subsidiepotten zitten en moeten regelingen niet steeds veranderen – de overheid moet betrouwbaar zijn.

Wat ons vooral aanzet tot energiezuinig gedrag, zegt Steg, zijn voorbeelden uit onze directe omgeving. Het vereenvoudigen van deelname aan duurzame buurtprojecten, een voornemen uit het regeerakkoord, past daar goed in. Het vervroegd vervangen van de salderingsregeling met een nog onbekende regeling, past daar helemaal niet in.

Want wat springt er meer in het oog dan een zonnepaneel? Daarom zal Vereniging Eigen Huis de nieuwe regering op deze punten dicht op de huid zitten.

Cindy-extra600x400Cindy van de Velde
Algemeen directeur Vereniging Eigen Huis

Volg @CindyvdVelde op Twitter