Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

NHG: dit verandert er in 2018

Geplaatst op 15 nov 2017 , bijgewerkt 15 nov 2017, 13:00

In 2018 veranderen een aantal voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Financieel specialist Karin Boog licht twee wijzigingen toe.

Jaarlijks word ik uitgenodigd door de organisatie achter de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) - het Waarborgfonds Eigen Woningen – voor een presentatie over de nieuwe regels en voorwaarden.

Twee belangrijke wijzigingen voor 2018 zijn:

  • De maximale koopsom gaat omhoog.
  • De verplichte overlijdensrisicoverzekering vervalt.

Maximale koopsom omhoog

Wie een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), geeft de hypotheekverstrekker de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald, bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid of scheiden. Om in aanmerking te komen voor NHG, gelden een aantal voorwaarden.

Een van die voorwaarden is de hoogte van de koopsom: in 2017 mag de maximale koopsom van een woning € 245.000 zijn, in 2018 wordt dat € 265.000. U kunt in 2018 dus een duurdere woning kopen en toch voor NHG in aanmerking komen. Sinds 2017 wordt de NHG-grens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.    

Verplichte overlijdensrisicoverzekering vervalt

In 2018 komt daarnaast de eis van de overlijdensrisicoverzekering te vervallen voor nieuwe hypotheken. Nu is het zo dat er over het bedrag boven de 80 % van de woningwaarde een overlijdensrisicoverzekering moet worden afgesloten.

NHG laat dit met ingang van 2018 vervallen om mensen die zich moeilijk kunnen verzekeren toch een kans op een hypotheek te geven. Voor bijvoorbeeld chronisch zieken, ex-patiënten of senioren is het vaak een worsteling om een overlijdensrisicoverzekering afgesloten te krijgen.

Een NHG-hypotheek afsluiten zonder overlijdensrisicoverzekering is wel riskant. Maar voor wie bijvoorbeeld via de werkgever een goede nabestaandenverzekering heeft lopen, zijn de financiële risico’s minder groot.    

Zorgplicht van de hypotheekadviseur

Als vereniging vinden wij het de zorgplicht van de hypotheekadviseur om samen met u te bekijken of het verantwoord is om geen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bespreek de financiële risico’s en laat doorrekenen wat de consequenties zijn.

Over de auteur

Karin Boog_A9A5855Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘