Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Check de energierekening

Geplaatst op 20 nov 2017 , bijgewerkt 20 nov 2017, 17:00

Goed nieuws voor iedereen die weleens de jaarrekening van de energieleverancier probeerde te ontcijferen en er niet uit kwam: er zijn nieuwe regels. Sinds 1 juli 2017 moet de energierekening voor iedereen duidelijk zijn. Hoe kunt u dit checken?

Elk jaar stuurt de energieleverancier u een jaarrekening. Hierop staan de energiekosten, berekend op basis van de meterstanden. De kosten van het werkelijke energieverbruik worden verrekend met de maandelijkse termijnen die u al heeft betaald. Meer betaald dan verbruikt? Dan krijgt u geld terug. Heeft u meer verbruikt, dan moet u bijbetalen.

Waarom die nieuwe energierekening?

De energierekening is vaak een lastige puzzel vol onbegrijpelijke termen: energiebelasting, regiotoeslag, correctiefactor, overheidsheffingen, meterhuur, capaciteitstarief, enzovoort. Logisch dat u niet precies weet waar u voor betaalt.

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis in februari 2017 bleek dat de opzet van de rekening er bij elke energieleverancier anders uitzag. Daarnaast zaten er nogal wat fouten in de berekeningen. Ook zetten sommige energiebedrijven bedragen exclusief btw op de rekening. En dat mag niet volgens de regels.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM), de onafhankelijke toezichthouder op dit gebied, vond ook dat het anders moest en gaf energiebedrijven tot 1 juli 2017 de tijd om verbeteringen door te voeren.

Dit zijn de nieuwe regels

Sinds 1 juli 2017 moeten energiebedrijven dus begrijpelijke energierekeningen sturen. Zodat u kunt controleren of de prijzen bij het aanbod, in het contract en op de energierekening hetzelfde zijn. Dat houdt in:

  • Alle bedragen moeten inclusief btw zijn.
  • Alle genoemde eenheden op de rekening moeten hetzelfde zijn als in het contract. Bijvoorbeeld: in kubieke meter (m3) gas of kilowatt (kWh) energie. Ook moeten de perioden hetzelfde zijn. Dus geen kosten per maand op de ene plek en kosten per dag op de andere.
  • Alle onvermijdbare kosten moeten in de prijs zijn opgenomen, dus ook de administratiekosten of de regiotoeslag (de transportkosten van gas). Dit geldt voor het aanbod, het contract, de jaarrekening en de eindnota (bij verhuizing of overstappen).
  • Tussentijdse tariefwijzigingen moeten per periode worden vermeld. De leverancier mag geen gemiddelde berekenen. U kunt anders niet terugzien of de tarieven overeenkomen met de tarieven die in het contract zijn afgesproken.
De ACM controleert voortaan of de rekeningen voldoen aan de wettelijke regels. Houden energieleveranciers zich niet aan de regels? Dan kan de ACM de leverancier een boete geven of met een dwangsom veranderingen afdwingen. Vereniging Eigen Huis blijft de ontwikkelingen rondom de energierekening kritisch volgen.

Meer informatie

Besparen op energie? Lees hoe

Over de auteur

Karin Boog_A9A5855Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Ik adviseer mensen om kritisch te kijken naar hun tarieven en eventuele fouten op de jaarrekening. Zo voorkomt u dat u onnodig te veel betaalt voor energie.’