Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Op de valreep belasting besparen

Geplaatst op 28 nov 2017 , bijgewerkt 28 nov 2017, 16:00

Een nieuw jaar betekent nieuwe financiële regels. Welke fiscale kansen kunt u in 2017 op de valreep nog grijpen? Fiscaal jurist Bobby Raghoenath licht twee mogelijkheden toe rondom de vermogensbelasting.

Stel: u heeft meer spaargeld dan u als buffer nodig heeft voor onverwachte uitgaven. Dan zijn er verschillende manieren om in 2017 nog de belasting over uw vermogen te verlagen:

  • Via een belastingvrije schenking
  • Aflossen op de hypotheek

Belastingvrij schenken

Gaat uw zoon of dochter een woning kopen? Overweeg dan om uw kind te helpen met een belastingvrije schenking. Hij of zij kan de schenking gebruiken voor de aflossing van de eigenwoningschuld.

Het is mogelijk om de schenking te spreiden. Met een gespreide aflossing kan uw kind vaak ook boeterente voorkomen. U mag namelijk jaarlijks vaak maar 10 % van de hypotheek aflossen. Wie meer aflost, kan te maken krijgen met een boeterente.

Aflossen op de hypotheek

De rente op spaargeld is momenteel historisch laag. De rente die u betaalt over de hypotheek voor uw eigen woning is vaak veel hoger. Aflossen op de hypotheek leidt dan al snel tot een voordeel: structureel lagere maandlasten.

Dit voordeel kan oplopen als de verhouding tussen uw hypotheek en woningwaarde onder de 90 % komt. Veel banken laten dan een deel van de renteopslag vallen, omdat u in een lagere risicoklasse terechtkomt.

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen HuisBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Wees u bewust van uw fiscale positie. Een goede voorbereiding is het halve werk.’