Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Geld besparen? Aan de slag met uw hypotheekrente

Geplaatst op 03 jan 2018 , bijgewerkt 03 jan 2018, 11:00

Zuiniger met geld omgaan staat in de top-5 van goede voornemens voor 2018. Uw hypotheekrente onder de loep te nemen, kan hierbij helpen. Financieel specialist Clasien Ouderdorp geeft tips.

Misschien is het einde van uw rentevaste periode in zicht of staat uw rente juist nog een aantal jaren vast. Wat kunt u in deze situaties het beste doen?

Uw rentevaste periode vervalt

Loopt uw rentevaste periode binnenkort af, dan krijgt u 3 maanden voor de vervaldatum een nieuw rentevoorstel. Mijn advies: ga hier direct mee aan de slag.

Rentevoorstel ontvangen? 5 tips

Tip 1: Controleer of uw hypotheekverstrekker uitgaat van de juiste gegevens; op de website van uw hypotheekverstrekker kunt u zien of hij de goede renteklasse gebruikt. Zeker wanneer u in de afgelopen jaren extra heeft afgelost of wanneer uw huis veel meer waard is geworden, moet u goed opletten. De hypotheekverstrekker bepaalt uw nieuwe rente namelijk op basis van de woningwaarde en de hoogte van uw hypotheek. Des te groter het verschil, des te lager uw rente.

Tip 2: Vraag altijd om een renteoverzicht voor alle looptijden. Vaak maken geldverstrekkers alleen een rentevoorstel voor de renteperiode die u al had, bijvoorbeeld 5 jaar. Maar u kunt natuurlijk ook een andere looptijd kiezen.

Tip 3: Vergelijk de rente in het voorstel met de rentes van andere aanbieders. Misschien is het voordeliger om naar een andere hypotheekverstrekker te gaan.

Tip 4: De overstap naar een andere hypotheekverstrekker kost geld. Laat uw adviseur doorrekenen hoe snel u de kosten terugverdient.

Tip 5: Bedenk: een lage rente alleen is niet zaligmakend. Let ook op de voorwaarden. Kunt u de hypotheek bijvoorbeeld meenemen naar een volgend huis? En hoeveel kunt u aflossen zonder kosten?

Uw rente staat nog jaren vast

Staat uw rente nog een aantal jaar vast, dan kan het toch de moeite waard zijn om de hypotheek over te sluiten. Vaak betaalt u dan wel boeterente, ook bij oversluiten bij uw huidige hypotheekverstrekker. Als u de boeterente niet in één keer wilt of kunt betalen, is rentemiddeling een alternatief.  

Over de auteur

Clasien Ouderdorp - Vereniging Eigen HuisClasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Teken niet klakkeloos voor een nieuwe rente. U laat dan al snel geld liggen.’