Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

VvE-vraag: waar laten we de fietsen?

Geplaatst op 06 mrt 2018 , bijgewerkt 06 mrt 2018, 14:00

Veel VvE’s buigen zich over de vraag: waar laten we de fietsen? Arianne Timmerman, jurist bij Vereniging Eigen Huis, vertelt over de ‘fietsproblemen’ die appartementseigenaren aan haar voorleggen.

In de berging? In de gezamenlijke fietsenstalling? Op een privé-parkeerplaats? Veel VvE's breken zich het hoofd over de vraag: wat doen we met de fietsen? Dat het vraagstuk zelfs kan leiden tot een procedure bij de kantonrechter, laat de volgende situatie zien. Hierin noem ik de appartementseigenaar voor het gemak 'Jan'. 

Fiets op de privé-parkeerplaats

Jan heeft geen geschikte berging en geen auto, wel een eigen parkeerplaats en een fiets. En dus parkeert hij zijn fiets op zijn eigen parkeerplaats. Maar andere bewoners van het appartementencomplex hebben hier moeite mee; ze zijn bang dat de fiets tegen hun auto valt en deze beschadigt.

Jan stapt vervolgens naar de Vereniging van Eigenaars (VvE), die het huishoudelijk reglement erop naslaat. Hierin staat dat een auto van een appartementseigenaar op de privéparkeerplaats moet worden gezet én dat de parkeerplaats geen ander doel mag dienen. Een fiets op een parkeerplaats is dus in strijd met het huishoudelijk reglement. Het bestuur van de VvE geeft Jan een waarschuwing en legt boetes op. 

Een fiets op de parkeerplaats is hier in strijd met het huishoudelijk reglement

Maar Jan laat het hier niet bij zitten en gaat naar de kantonrechter. Helaas voor hem vindt de kantonrechter ook dat het gebruik van parkeerplaatsen regels nodig heeft en dat de VvE tegen hem mag optreden. Waar Jan nu zijn fiets moet stallen, wordt helaas niet verteld. In zijn appartement dan maar?

Gewonnen in de loterij: fietsen!

Een ander voorbeeld van een ‘fietsenprobleem’ kwam ik tegen bij een VvE in het zuiden van ons land. Deze VvE had al moeite met het stallen van fietsen en nu won een groot aantal eigenaren ook nog eens fietsen in een loterij!

Wat is de oplossing?

Haal als VvE de bepaling over het niet mogen plaatsen van fietsen op de parkeerplaats uit het huishoudelijk reglement. Plaats op de parkeerplaats waar een fiets komt te staan een fietsenrek. De kans, dat de fiets tegen een auto omvalt, is hierdoor minimaal.

 

Over de auteur

Arianne Timmerman - Vereniging Eigen HuisArianne Timmerman is jurist bij Vereniging Eigen Huis.
'Kijk als VvE eens goed naar bepalingen in het huishoudelijk reglement. Is zo’n bepaling over het niet mogen stallen van fietsen op de parkeerplaats wel redelijk en past het nog wel in deze tijd? Los het praktisch op als VvE!'