Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Appartement verhuren: 5 tips

Geplaatst op 16 mei 2018 , bijgewerkt 16 mei 2018, 12:00

Tijdens de vakantieperiode uw appartement verhuren aan toeristen, kan dat? En zo ja, wat moet u dan regelen? Arianne Timmerman, jurist bij Vereniging Eigen Huis, geeft 5 tips bij vakantieverhuur.

Het is natuurlijk een aantrekkelijk idee: u gaat op vakantie en ondertussen ontvangt u huur van toeristen die tijdelijk in uw appartement trekken. Uw appartement verhuren in de vakantieperiode kan, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten. Hieronder geef ik 5 tips voor vakantieverhuur.

1. Controleer de regels in uw gemeente

Voor vakantieverhuur, zoals Airbnb en bed and breakfast, gelden wettelijke regels die per gemeente verschillen. Zo is vakantieverhuur vaak maar een beperkt aantal dagen per kalenderjaar toegestaan en geeft de gemeente boetes op niet-naleving hiervan. Controleer dus wat de regels in uw gemeente zijn.

2. Bekijk de splitsingsakte

In de splitsingsakte staat de bestemming van een appartement; die is meestal wonen. Juist die woonbestemming maakt dat vakantieverhuur niet is toegestaan, blijkt uit rechtspraak. Houden de mogelijkheden voor verhuur van uw appartement hier dan op?

3. Vraag toestemming aan de VvE

Nee, in veel splitsingsakten staat namelijk dat de vergadering van eigenaars toestemming kan geven voor ‘gebruik dat afwijkt van de bestemming’. De VvE kan dus in de vergadering besluiten dat een appartementseigenaar zijn appartement mag verhuren. Hier zijn vaak wel voorwaarden aan verbonden.

4. Licht de verzekeraar in over verhuur

In de polisvoorwaarden van opstal- en inboedelverzekeringen staat vaak dat vakantieverhuur vooraf moet worden gemeld. Licht u de verzekeraar niet in en veroorzaakt een toerist brand in uw appartement, dan keert de verzekeraar niet uit.

5. Maak melding bij uw hypotheekverstrekker

Wie zijn appartement in de vakantieperiode verhuurt, moet ook zijn hypotheekverstrekker om toestemming vragen; dit staat in de hypotheekakte en hypotheekvoorwaarden. 

Maak duidelijke afspraken over vakantieverhuur

Om ruzies over vakantieverhuur binnen de VvE te voorkomen, zijn goede afspraken aan te raden. Leg besluiten vast in notulen of in een huishoudelijk reglement. Nog beter: wijzig de splitsingsakte, zodat de regels ook voor toekomstige bewoners duidelijk zijn. Hiervoor moet de VvE alleen wel naar de notaris.

Over de auteur

Arianne Timmerman - Vereniging Eigen HuisArianne Timmerman is jurist bij Vereniging Eigen Huis: 'Maak als VvE duidelijke afspraken over vakantieverhuur; dit voorkomt discussies en houdt het wonen plezierig!’